Pressikonverentsil osalesid Mart Kalm Eesti Kunstiakadeemiast, Ivari Ilja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast, Toomas Asser Tartu Ülikoolist, Tõnu Viik Tallinna Ülikoolist, Tiit Land Tallinna Tehnikaülikoolist ja Mait Klaassen Eesti Maaülikoolist.

„Kõrghariduse maja põleb ja peame seda tulekahju kustutama enne, kui hakkame seda remontima,“ ütles Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser.

Rektorid rääkisid pressikonverentsil, et ainuke realistlik lahendus praegusele kriisile on lisaeelarvest rahastus 25 miljonit eurot ning 15% lisarahastust, mis peaks lisanduma järgmisel neljal aastal.

Samuti tõid rektorid välja talendipoliitika reformimise ehk tuleb üle vaadata viis, et noored ei lahkuks peale kõrghariduse omandamist Eestist või et nad ei läheks esimest kõrghariduse astet omandama välismaale. „Bakalaureuseõpe peab olema atraktiivne ja seda peaks Eestis alustama. See loob tugeva võrgustiku ja aitab neil meie ühiskonda panustada,“ ütles Asser.

Asser märkis, et rektorid on kohtunud kõikide erakondadega, kes tema sõnul mõistavad, et kõrghariduse rahastuse seis on kriitiline. „Pikem perspektiiv tähendab, et see peaks olema järgmiste riigikogu valmisite üks põhiteema,“ ütles Asser. Tänastel koalitsiooniläbirääkimistel on põhiteemaks haridus, sh ka kõrgharidus. Tõnis Lukas (Isamaa) kirjutas läbirääkimiste pressikonverentsi eel sotsiaalmeedias, et Isamaa toetab rektorite soovi rahastuse tõusuks.

Pressikonverentsil rääkisid rektorid oluline on ka akadeemilise järelkasvu tagamine. „Suurim murekoht on palgapoliitika, riik ei suuda seda tagada võrdsel tasemel. Laiemalt on kogu akadeemilise kogukonna palkade temaatika muutunud mitte konkurentsivõimeliseks,“ nentis Asser.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivari Ilja märkis,et kui tudeng läheb välismaale juba bakalaureuseõppeks, siis tagasitulek ei ole tõenäoline. „Lõpetuseks ütlen, et see, kuidas Eesti kõrghariduse süsteem on ülesehitatud näitab, milline saab olema Eesti riigi tulevik. See, mida poliitikud otsustavad mõjutab meie tulevikku otseselt,“ ütles Ilja.

Ka teised rektorid tõdesid, et jätkuv kõrghariduse alarahastamine on palju suurem probleem, kui lihtsalt tippspetsialistide puudumine. „Avalikust debatist ei tohi kaduda teaduspõhine lähenemine. See on risk Eesti riigi jätkusuutlikkusele,“ märkis Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik.

Blogi avamine võib võtta hetke aega, aga kui see üldse ei avane, siis uuenda lehte.