Vältimaks sugulaste meediasse pöördumist, viivad Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse FSB ohvitserid läbi nn selgitustööd, külastades sugulaste kodusid ja töökohti. Vestluste käigus ähvardatakse inimesi kriminaalkaristusega riigisaladuse avaldamise eest, avaldas Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraat täna Telegramis.

Peadirektoraat kirjutab, et Musta mere laevastiku sõjaline juhtkond ignoreerib kõiki hukkunud meremeeste sugulaste katseid saada rohkem teavet. Lähedasi ei võtvat vastu ka Venemaa merevägi, sotsiaalamet ega muud ametiasutused. Nendega olevat tegelema suunatud hoopis psühholoogide, arstide ja juristide rühm, kes on spetsiaalselt loodud selle jaoks, et teave ristlejal hukkunud ning kadunuks jäänud sõdurite ja ajateenijate kohta püsiks salajasena.

Ristleja komandör Anton Kuprin, kes ühena esimestest laeva maha jättis, selgitavat oma tegu sellega, et püüdis nõnda tegutsedes ajateenijaid päästa. Käsu laevalt lahkumiseks oli ta saanud kohe pärast esimesi plahvatusi pardal. Jääb ebaselgeks, kuidas tema põgenemine laevalejäänuid aitama pidi.

Moskva oli Venemaa mereväe Musta mere laevastiku lipulaev. 13. aprilli õhtul tabasid laeva Ukraina raketid ja järgmisel päeval ristleja uppus. Venemaa väitel oli uppumise põhjuseks tormilainetus ja tulekahju pardal.

Jaga
Kommentaarid