Euroopa Liit peaks hõlbustama uute liikmete liitumist, ütles Saksamaa kantsler Olaf Scholz intervjuus Dpa-le. Scholzi sõnul on organisatsioonil aeg valmistuda laienemiseks - ta toetab Moldova ja Ukraina ühinemist Euroopa Liiduga.

„Et see saaks juhtuda, tuleb [EL-il] oma struktuure ja otsustusprotsesse kaasajastada. Kõiki otsuseid, mida täna ühehäälselt vastu võetakse, ei saa tulevikus ühehäälselt otsustada.“

Ta ütles, et loodab oma ettepanekud esitada tuleval neljapäeval ja reedel toimuval EL-i tippkohtumisel, kuhu kogunevad 27 EL-i liikmesriigi valitsusjuhid.

Euroopa riigid kavatsevad tippkohtumisel arutada Gruusia, Moldova ja Ukraina EL-i liikmetaotlusi. Reedel andis Euroopa Komisjon soovituse Moldoval ja Ukrainal saada ametlikeks liikmekandidaatideks.

Kui hetkel peavad kandidaatriigi staatuse andmises üksmeelselt kokku leppima kõik 27 liikmesriiki, siis EL-i võimukoridorides on pikalt arutatud selle reegli leevendamise üle. Protsessi saab muuta vaid juhul, kui muudatustele on üksmeelne toetus.

Jaga
Kommentaarid