Möödunud novembrist on Tallinna linna juhtinud Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide ühine koalitsioon. See liit lõpetas Keskerakonna 20 aastat kestnud ainuvõimu Tallinnas.

Nüüd oleks teoreetiliselt erakonnal aga võimalik see ainuvõim taastada, kui nad otsustaksid Tallinna volikogu ühe liikme enda ridadesse juurde värvata, nagu kunagi värvati Deniss Boroditš Reformierakonnast. Vaid üks mandaat ongi Keskerakonnal ainuvõimust puudu.

„Sellist plaani pole,“ vastas linnapea Mihhail Kõlvart ja kinnitas, et koostöö sotsidega koalitsioonis jätkub, välja arvatud muidugi juhul, kui sotsidel endal peaks tekkima soov koostöö lõpetada.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkonna juhi ja riigikogu liikme Raimond Kaljulaidi sõnul koalitsioon toimib ja jätkub senikaua, kuni mõlemal poolel on huvi seda koostööd teha, ja praegu huvi on. Eile õhtul pikale veninud volikogu istungil jäädi erimeelsusele küll punamonumentide teisaldamise osas, kuid Kaljulaidi sõnul hääletas koalitsioon kõikide märgiliste otsuste, näiteks teise lisaeelarve vastu võtmise üle üksmeelselt.

Koos kinnitati ka jalgratta ostutoetus, kompensatsioonimeetmed korteriühistutele päikesepaneelide ja rattamajade ehitamiseks ja palju muud. „Kõigis koalitsioonitööd puudutavates küsimustes hääletasime ühtselt, punamonumentide kaardistamise töö on niikuinii ka eelnõuta käimas ja seda tehakse,“ märkis Kaljulaid.

Kaljulaid lisas, et tehniliselt on tõesti võimalik, et mõni volikoguliige sooviks nüüd liituda hoopis Keskerakonnaga, andes neile taas vajalikud 40 mandaati, et ainuvõim moodustada. „Meie lähtusime seda valitsust moodustades matemaatikast, et meil pole ilma nendeta enamust ja neil pole ilma meieta enamust. Kui see peaks muutuma, peame olukorda uuesti hindama,“ lausus Kaljulaid.

Ta lisas veel, et kuna praegu on ülikeeruline majanduslik olukord, pole sotside abilinnapeadel olnud aega ega huvi mõelda väljapoole eesootavatest väljakutsetest.