Reformierakond, Isamaa, Eesti 200 ja EKRE algatasid eile Tallinna volikogus eelnõu, mis annab linnale ülesande kaardistada 20. augustiks koostöös muinsuskaitseameti ning Eesti Mälu Instituudiga linna punamonumendid.

Linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Helve Särgava kinnitas öises pressiteates, et Tallinna territooriumil asuvaid monumente kaardistatakse linna kultuuriameti eestvedamisel juba praegu, kaasates selleks vajadusel erinevaid ameteid ja eksperte.

Särgava sõnul on selgusetu, mida eelnõu algatajad tegelikult nõuavad – kas jutt on kaitseministeeriumi hallata olevatest sõjahaudadest, Filtri tee kalmistul asuva pronkssõduri uuesti teisaldamisest või Maarjamäe memoriaali lammutamisest, mille osas on ka arhitektid ja mitmed eksperdid leidnud, et see väärib säilitamist ning rekonstrueerimist? „Me ei saa seda kindlasti linnavalitsuselt nõuda,“ lisas Särgava.

„Mida üldse pidada okupatsioonirežiimide „ikoonideks“? Kas ka Estonia rahvusooperi laemaali või Liivalaia ja Tartu maantee ristil asuva hoone katusel olevat punatähist? Neid vastuseid eelnõus ei ole ja paraku puudub ka ühene õiguslik definitsioon, mistõttu me ei toetanud seda eelnõu,“ ütles Helve Särgava.

Eelnõu ühe algataja, reformierakondlase Kristen Michali sõnul on Maarjamäe monument loodud saksa sõjaväekalmistule, sisuliselt ehitatud „nõukogude vägede tähised, mis tapsid neid samu inimesi, kes seal kalmistul lamavad“. Tema kinnitusel võiks võtta Maarjamäel asuva kalmistu seadusega kaitse alla, ning tegeleda antud monumendiga vastavalt sõjahaudade seadusele.