Liina Kersna, umbusalduse pidasite vastu, aga potentsiaalne koalitsioonipartner juba nõuab teie tagasiastumist. Kas te astute tagasi?

Ma kindlasti praegu haridus- ja teadusministri kohalt tagasi ei astu. Sellepärast, et haridusvaldkond selgelt mind toetab. Ei, praegu kindlasti ma tagasi ei astu.

Kas te olete siiski leppinud mõttega, et teid järgmises valitsuses ei ole? Priit Sibul ütles, et teil ei ole kohta Kaja Kallase teises valitsuses.

Poliitikas on alati nii, et kui sulle on antud ministri vastutus, siis see on alati ajutine. Mõnel ministril on pikemat aega, mõnel lühemat aega ja seetõttu tuleb selles ametis võtta igat päeva kui viimast ja anda endast parim. Mina olen kindlasti need 16 kuud, mis ma olen ministriametis olnud, andnud endast iga päeva parima, et seista haridusvaldkonna eest.

Kas umbusalduse kriitikas oli täna ka midagi uut?

Ei olnud.

Kas te saate avada, mis teil saalis Siret Kotkaga juhtus? Mida ta teile ütles ja mida te talle vastasite?

Sooviti, et ma vannuksin abikaasa nimel, ja ma ütlesin, et ma olen nõus oma abikaasa nimel vanduma, sest ma olen tänulik ja õnnelik, et mul on abikaasa. Ma vihjasin sellele, et nagu väga paljud teavad, Vahur on sellest ka raamatu kirjutanud, et ta põeb pikka aega väga rasket haigust. Ma tõesti olen iga päev tänulik selle üle, et mul on abikaasa.

Umbusaldamine ei läinud läbi

Kersna umbusaldamine ei läinud läbi. Selle taga oli EKRE ja Keskerakond. „Liina Kersna on riigihangete teostamise nõudeid rikkudes pannud toime võimaliku kuriteo, tekitanud riigile majanduslikku kahju, loonud põhjendamatuid eelistusi ühele konkreetsele ettevõttele, halvendanud ettevõtluskliimat ja Eesti riigi usaldusväärsust,“ pahandavad umbusaldajad.

Rahandusministeerium on algatanud Liina Kersna suhtes väärteomenetluse.

„Kersna eestvedamisel viidi läbi hanked, mis läksid võrreldes kiirtestide turuhinnaga mitu miljonit eurot kallimaks,“ leiavad Keskerakond ja EKRE. Umbusaldusavalduses leidub veel viiteid Kersna puudulikule tegevusele eestikeelse hariduse edendamise ja kõrgkoolide rahastuse osas.

Reformierakonna ministrite ehk vähemusvalitsuse tänane seisukoht näitas, et nad olid kindlad, et Kersna umbusaldamine läbi ei lähe.

Täna teatas Reformierakonnaga koalitsioonikõnelusi pidava Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, et tema arvates võiks Kerna ise tagasi astuda. Isamaa on mitmel korral kinnitanud, et nemad umbusaldamisega kaasa ei lähe, ja ei läinudki.