Etteruttavalt - valitsust täna kokku ei pandud. Küll aga räägiti selgeks üksteise ootused ja soovid seoses riigikaitse valdkonnaga. Kaja Kallas (RE) ütles, et partneritega ollakse mitmes osas üksmeelel. „Keskmaa õhutõrje on üks oluline osa. Võimendusi teeme koos NATOga. Soovime tugevdada maakaitset. Rääkisime ka Ukraina toetamisest. Siin on meil suur ühisosa. Ukraina võit on oluline meie julgeolekule. Aitame edasi Ukraina põgenikke. Arutasime ka põgenike kitsaskohtade üle,“ ütles Kallas.

Samuti oli täna läbirääkimistel oluline teema energeetika. Nagu ütles Kallas, siis tulemas on raske sügis ja talv. Kallas märkis, et kõik partnerid on nõus, et raskel ajal tuleb inimesi toetada, kuid nüüd peavad nad kokku leppima, kuidas seda täpselt teha. „Erimeelsused on selles osas, kuidas seda teha. Isamaa tahab turgu reformida. Meie ja sotsid tahavad aidata neid, kes abi vajavad. Et me ei teeks suuri reforme hetkel kõrgete hindade pärast,“ ütles Kallas.

Urmas Reinsalu (Isamaa) ja Lauri Läänemets (SDE) lisasid, et ühisosa gaasiküsimuses ja kaugkütte hinna meetmetes ollakse üsna ühel meelel. „Äärmiselt oluline on, et gaasivarude hankimisel me enam kunagi Vene gaasi ei kasuta,“ ütles Reinsalu.

Elektrihindade kompensatsioonimeetmes ei ole erakonnad veel kokku leppinud. Kallas ütles, et sel korral sooviks Reformierakond vähem bürokraatiat, kuid endiselt on nende soov toetusi jagada sihitult.

Läbirääkimistel puudutati ka metsandust, kuid sellealased vestlused jätkuvad veel homme ning erilisi otsuseid täna ette näidata polnud.

Rääkides erakondade nn punastest joontest ja tingimustest koalitsiooni minemiseks ütles Läänemets, et sotsid punaseid jooni maha ei pane. „Ilma sotsideta see koalitsioon ei sünni. Me alles jõuame sotsiaalteemadeni,“ ütles ta.

Reinsalu aga märkis, et Isamaa punased jooned on tegelikult hoopis neoonsed, sest need on väga selgelt teada ja nähtaval. „Meil on omad seisukohad, mida on vaja, et Eesti inimeste ja riigi toimetulek oleks tõhusam,“ ütles Reinsalu.

Tänased läbirääkimised lõppesid siiski optimistlikul noodil ning erakondade esindajad olid lootusrikkad, et koalitsioon tuleb kokku. „Partnerid on väga põhjalikud, mis on väga hea. Siis ei teki erimeelsusi valitsemise käigus. Mina olen endiselt optimistlik. Paneme valitsust kokku üheksaks kuuks. Võiksime jõuda kokkuleppeni enne jaanipäeva, see selgub,“ ütles Kaja Kallas.

Blogi avamine võib võtta aega, vajadusel värskenda lehte.