Leinapäeva puhul heisatakse sinimustvalged riigilipud poolde masti. Eesti kommunismiohvrite memoriaalis enam kui 10 000 selle terrorioperatsiooni ohvrit ning kõiki Nõukogude võimu tegevuse tagajärjel hukkunud Eesti inimesi.

Kell 15.15 avatakse Tallinnas Maarjamäel Eesti kommunismiohvrite memoriaali nimekoridoris uued nimetahvlid. Nende hukkunute saatus on selgunud Eesti Mälu Instituudi uurimistöös, mil tehakse koostööd lähedastest kuni saatkondadeni.

„Paljusid mäletajaid ei ole enam meie hulgas. Ka neid, kes mäletavad 14. juunit 1941, jääb järjest vähemaks. Selleks, et mitte unustada, koguneme siia, Maarjamäe „Koduaeda“ igal aastal. Süütame küünla, mälestame ja meenutame,“ rääkis justiitsminister Maris Lauri.

Praktiliselt igal eestlasel on tema sõnul sellest oma lugu. „Täna on oma lugu ka igal ukrainlasel. Kui kaovad mäletajad, kaob tunnetus ja asjad korduvad. Ajalugu kordab ennast üha jõhkramalt,“ lisas ta.

Kell 12 asetavad hukkunud riigiametnike mälestuseks Liiva kalmistul pärjad justiitsminister Maris Lauri, Läti suursaadik Raimonds Jansons, juhtiv riigiprokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaar, kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo ning Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Kaitseväe ja kaitseliidu ühispärja asetavad kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ja kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi.

Keskpäeval asetavad ka Tallinna Memento esindajad pärjad ja lilled Linda kivi jalamile.

Kell 16 algab leinapäeva mälestustseremoonia Maarjamäel Eesti kommunismiohvrite memoriaalis. Kõnelevad riigikogu esimees Jüri Ratas, justiitsminister Maris Lauri, Läti suursaadik Raimonds Jansons, Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Arnold Aljaste ja Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Triin Roos. Mälestuspalvuse peab Tallinna Toomkoguduse õpetaja, toompraost Arho Tuhkru. Muusikalisi vahepalasid pakub tseremoonial Toomas Lunge.

Kümme minutit enne tseremoonia algust asetab Eesti kaadriohvitseride mälestusmärgile pärja kaitseministeeriumi NATO ja Euroopa Liidu osakonna juhataja Madis Roll. Kell 17 järgneb tseremooniale vabaõhukontsert Tallinna Kammerkoorilt.

Täna varahommikust hilisõhtuni meenutab Inimõiguste Instituudi algatusel Tallinnas Vabaduse väljakul avatud „Pisarate vagun“ eesti luuletajate loomingu toel Nõukogude okupatsioonivõimude poliitterrorit, mille käigus jätsid kodud tuhanded ja hukkusid tuhanded eestimeelsed inimesed. Samuti meenutatakse virtuaalselt Eesti ohvitsere ja kaadrisõjaväelasi, kes arreteeriti 14. juunil üle Eesti ja saadeti Venemaa sunnitöölaagritesse.

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu korraldab juuniküüditamise mälestuspäeva puhul kaks ekskursiooni, kell 13 püsinäituse tuuri Vabamu programmijuhi Aive Peiliga ja kell 18 püsinäituse erituuri filmitegija Vahur Laiapeaga.

Leinapäeval toimub represseeritute organisatsioonide poolt mälestusüritusi üle riigi:

11.00 on Läänemaal mälestuspalvus Toomkiriku ristimiskabelis

11.00 toimub mälestusüritus Rakveres Okaskrooni mälestusmärgi juures

11.00 asetatakse pärjad ja süüdatakse mälestusküünlad ka represseeritute mälestusmärgi juures Võrus

11.00 mälestavad Põlvamaa mementolased terrori all kannatanuid Põlva raudteejaamas ja 12.00 Veriora raudteejaamas

12.00 asetatakse pärjad Pärnu „Leinapargis“ toimuval tseremoonial

13.30 on mälestustseremoonia küüditatute mälestusmärgi „Risti Rist“ juures

14.00 toimub Kaitseväe Akadeemia tseremoonia Värska lipuväljakul

15.00 Hiiumaal Lehtma sadamas küüditatute mälestuskivi juures leinaseisak ja pärgade ning küünalde asetamine

17.00 Viljandis mõisapargis asuva mälestuskivi juures.