Helmed arutlesid, et Reformierakonna peamine eesmärk ei ole moodustada head valitsust, vaid teha pingutusi selleks, et EKRE ei saaks tagasi võimule. Viimati kuulus EKRE koalitsiooni ligi poolteist aastat tagasi. Nad kukkusid opositsiooni, kui lagunes Jüri Ratase teine valitsus.

Helmed rääkisid, kuidas nad olid juba mitu nädalat käinud Isamaale rääkimas, et haridusminister Liina Kersnat (RE) tuleks umbusaldada seoses kiirtestide hangetega. Isamaa olevat neile öelnud, et võiks umbusaldada küll, aga parem teha seda hiljem.

„Samasugust lolli mängis ka Keskerakond,“ sõnas Mart Helme.

Helmed leidsid, et Isamaa tõrkumine näitas selgelt, et neil oli valik Reformierakonna kasuks juba langetatud.

Mart Helme rääkis, et hoolimata sellest käis Isamaa ka nendega kaude kosja sobitamas. Helme selgitas, et kui riigikogus valiti rahanduskomisjonile uut esimeest ja kandidaadiks oli Aivar Kokk (I), siis palusid Isamaa saadikud, et EKRE hääletaks ka Koka poolt. Seejuures olevat Isamaa lubanud EKREle, et kui hiljem valitsus koos kokku pannakse, siis tehakse aktsiisilangetused ära.

„See on avansi küsimine, ilma et meile kavatsetaks midagi tagasi makstaks,“ kommenteeris sellist palvet Mart Helme raadiosaates.

Keskerakond oli Helme arvates Koka kandidatuuriga nõus, sest lootis koalitsiooni Isamaaga. Keskerakonna enda kandidaat Jaak Aab valiti komisjoni aseesimeheks.

Etteheiteid jagus ka Keskerakonna esimees Jüri Ratasele. „Jüri Ratas mängis kõik šansid maha,“ ütles Mart Helme. „Õige hetk selle valitsuse kukutamiseks oli kaks kuud tagasi, sest siis oleks olnud Reformierakond peata.“

Mart Helme ütles, et Jüri Ratas tahab kindla peale välja minna. „Julge hundi rind on rasvane või haavleid täis. Nüüd on (Ratasel) haavleid täis.“

Martin Helme märkis, et praegu kõnelusi alustav võimalik koalitsioon Reformierakonna, sotside ja Isamaaga ei ole hea lahendus Eestile.

„Kõige halvem on see, et Kaja Kallas jääb peaministriks. Nii halba peaministrit ei ole Eestil kunagi olnud,“ leidis Martin Helme. Tema arvates on Kallase suurim puudus see, et ta ei ole teinud midagi meie riigikaitse tugevdamiseks.

Sotside kohta ei jagunud Martin Helmel samuti kiidusõnu: „Sotsid vihkavad Eestit. Riigikogu saalis on nende põhifookus homodel ja immigrantidel.“

Martin Helme märkis vee, et ei üllatu, kui Reformierakond annab Isamaale järgi ja tuleb vastu peretoetuste eelnõuga, mis praegu riigikogus menetluses. Teatavasti on Reformierakond teinud sellele eelnõule ligi kaks tuhat muudatusettepanekut, et takistada selle eelnõu vastuvõtmist.

Eile teatas Isamaa, et asub pidama koalitsioonikõnelusi Reformierakonna ja sotsidega. Teine variant oleks olnud vastu võtta Keskerakonna pakkumine teha valitsus koos EKREga. Isamaa juht Helir-Valdor Seeder on samas öelnud, et läbirääkimiste algus ei tähista veel uue võimuliidu sündi.