Vene väed on viimaste ööpäevade jooksul täiendanud oma laskemoona- ja kütusevarusid, valmistudes pealetungiks Slovjanskile ja Siverskile, on kinnitanud nii Ukraina relvajõudude peastaap kui USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW).

Sjevjerodonetskis on olukord äärmiselt raske, teatas Luhanski oblasti kuberneri Serhi Haidai pühapäeval. Pühapäeva öösel hävitasid Vene väed juba teise Sjevjerodonetskisse viiva maismaasilla kolmest, teatas kuberner ühismeedias. Samuti pommitavad nad suurtükkidest linna kolmandat - viimast – viadukti.

„Venelased panevad kogu oma jõu sellesse, et Sjevjerodonetsk ära lõigata. Järgmised kaks-kolm päeva on märgilise tähendusega,“ kirjutas Haidai.

Samuti pole tema sõnul välistatud rünnakud teistes suundades, eriti marsruudil Lõssõtšansk-Bahmut, kus venelased üritavad oma kontrolli kehtestada.

Vene sõdurid tugevdavad Hersonis oma kaitset ja küüditavad Ukraina elanikke ajutiselt okupeeritud Hersoni oblastist, avaldas Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraat laupäeval ühismeedias. Ühtlasi kavatsevad venelased teate kohaselt Hersoni oblastisse vägisi kolhoosiühinguid looma hakata ja 70% toodetavast viljast Venemaale varastada.

Laupäeval teatas Hersoni linnavolikogu, et Ukraina armee alustas vasturünnakut Kõselivka, Soldatske ja Oleksandrivka suunas. Tavriiske küla on täielikult vabastatud, lisas volikogu.

Okupeeritud Mariupolis võib tegelik hukkunute arv osutuda palju suuremaks, kui on teatatud. Purustatud majade rusude alt tuuakse surnukehi välja koos betooniga. Iga maja rusude all on 50-100 hukkunut, teatas Mariupoli linnavalitsus Telegramis.

„Maju lammutatakse ilma rusude läbivaatamiseta – hukkunute surnukehi koristatakse koos betooniga. Seejärel viivad Vene okupandid need nagu prügi Mariupoli tahkete olmejäätmete prügimägedele,“ öeldakse teates.

Sjevjerodonetsk peab vastu, aga okupandid hävitavad oma teel kõik, teatas Luhanski oblasti sõjaaministratsiooni juht Serhi Haidai.

„Nad ei ehitanud kaheksa aastaga midagi Luhanskis, ei püüa isegi taastada vee- ja elektrivarustust Popasnas ja Rubižnes, ainult hävitavad. Vene maailm on kõrb. Seda eesmärki püüabki vaenlane saavutada. Keda segas jääpalee või ammoniaagitootmistsehh Azotis (keemiatehas Sjevjerodonetskis – toim) – üks ettevõtte peamistest allüksustest? Vabastasid tuhanded inimesed töölootusest,“ kirjutas Haidai.

Ukraina kindralstaap teatas, et venelased saavutasid osalist edu Donetski oblastis ja jätkub võitlus Sjevjerodonetskis.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas oma õhtuses videopöördumises edusammudest võitluses vaenlasega Zaporižžja ja Harkivi oblastis.

„Sjevjerodonetskit, Lõssõtšanskit, teisi Donbassi linnu, mida okupandid praegu loevad võtmetähtsusega märklaudadeks, hoitakse. Meil on teatud määral positiivset Zaporižžja oblastis, kus on õnnestunud okupantide plaanid nurjata. Pikkamööda liigume edasi Harkivi oblastis, vabastades meie maad. Hoiame kaitset Mõkolajivi suunal,“ rääkis Zelenskõi. Ukraina relvajõudude peastaabi teatel on Venemaa sõjavägi Harkivi suunal keskendunud Ukraina vägede edasise edasitungi tõkestamisele.

10. juunil tõrjusid Ukraina kaitsjad Donetski ja Luhanski piirkonnas tagasi neliteist vaenlase rünnakut ning hävitasid neli tanki, kaks suurtükiväesüsteemi, üksteist soomuslahingmasinat, kolm sõidukit ning ühe lao vaenlase laskemoonaga. Lisaks tulistasid õhutõrjeüksused alla neli mehitamata õhusõidukit Orlan-10.

Blogi avamine võib võtta aega, vajadusel värskenda lehte.

Jaga
Kommentaarid