Riigikogus pandi täna kell 13 ajutiselt punkt peretoetuste eelnõu teise lugemise arutelule, mis vältas ka öösel. Laual olid Reformierakonna muudatusettepanekud, millest võeti läbi väike osa.

Tõnis Mölder (Keskerakond) rääkis, et kui teoorias jätkata nõnda, et ettepanekuid hääletatakse eraldi ja kogu aeg on 10 minuti pikkused vaheajad, lõpetatakse sügisel. Ta rõhutas, et ei pea õigeks, kuidas peaministri erakond teeb parlamendis sellist obstruktsiooni.

Peaminister Kaja Kallas rääkis valitsuse pressikonverentsil, et toetuste nii suur tõus nõuaks omakorda maksude tõstmist. Mölder sõnas maksude laekumisele ja majandusprognoosidele toetudes omakorda, et Keskerakonna hinnangul poleks maksutõus vajalik.

Mölder avaldas lootust, et järgmise nädala jooksul saabub poliitiline konsensus, et eelnõuga edasi minna. Ta peab silmas võimalikke koalitsioonikõnelusi. Hetkel sõltub kõik Isamaa otsusest. Laupäeval toimub partei volikogu, kus arutatakse, kas jätkata arutelusid koos Reformierakonna ja sotsidega või hoopis Keskerakonna ja EKREga.

Delfi on vestelnud mitmete isamaalastega ning kuulnud, et partei sees on eri arvamusi. On neid, kes leiavad, et just EKRE ja Keskerakonnaga koos saaks oma agendad ellu viia. Ent on ka neid, kes arvavad, et koostöö EKREga ei laabuks.

Mäletatavasti oli Keskerakonnalgi omal ajal EKREga mitmetes küsimustes lahkhelisid. Jüri Ratas sai endale külge lausa hüüdnime „vabandav peaminister“.

Kas arvate, et nüüd koostöö toimiks? „Ei tasu karta ühtegi poliitilist jõudu. Igal jõul on omad plussid ja miinused,“ sõnas Mölder ja meenutas, et eelmise valitsuse aegu tehti palju Eesti jaoks olulisi otsuseid. „Aga möönan, et oli tõesti kriise, mille pärast ka mina kodanikuna tundsin häbi. Mõned väljaütlemised, mis kahtlemata ei olnud liitlaste suunas head,“ lausus Mölder, ent lisas kohe: „Ei saa välistada ühtegi parlamendijõudu. Kui on soov ja tahe muuta Eesti inimeste elu paremaks, siis seda ühisosa tuleb otsida.“