EKRE läbirääkimiste delegatsiooni moodustavad Martin Helme, Mart Helme ja Rene Kokk, Keskerakonna ja Isamaaga kohtutakse neljapäeval.

EKRE esimehe Martin Helme sõnul leidis juhatus, et neil on põhjendatud minna läbirääkimistele sooviga saada peaministri koht.

"Meie lähtepunkt on see, et eelmine valitsus läks laiali sellepärast, et peaminister Jüri Ratas astus tagasi, ütles, et ta ei saa olla enam peaminister," rääkis Helme. "Sellises olukorras tekib loogiline küsimus, kas ta nüüd saab ja tahab - ma arvan, et tahab - aga meie vaade on, et see ei pea ilmtingimata nii minema."

Helme rääkis ka, et EKRE hinnangul ei peaks olema nn kahe peaga ministeeriume ning valitsuse koosseisu tuleks seeläbi kahandada 15 ministri toolilt 12 toolini.

Helme sõnul ei tõmmanud samas juhatus täna õhtul maha ühtegi punast joont. "Nurka me ennast ei värvi," rääkis esimees.

Juhatus leidis, et olulisimad teemad, millega uus valitsus tegelema peaks, on inimeste toimetulek hinnatõusuga, mille juurde kuulub ka lastetoetuste tõstmine ning toimetulekutoetuste ülevaatamine; energiakriisi tagajärgede leevendamine; immigratsioon; riigikaitse tugevdamine; rahvusriigi ja eesti keele kaitse.

Helme sõnul peaks Eesti tulevikuski Ukrainat võimaluste piires aitama, kuid vastu võetud sõjapõgenike arv on tema hinnangul Eesti võimete piiri ületanud.

"Me peame kindlasti tegelema selle [sõjapõgenike] murega, aga Ukraina aitamine nii nagu meie võimaluste piires olnud, see ka jätkuks," rääkis Helme.

Erakond Isamaa, kellele on valitsuse moodustamiseks teinud ettepaneku nii Keskerakond kui Reformierakond, ütles eile, et langetab oma valiku hiljemalt tuleval laupäeval. Seni peab Isamaa läbirääkimisi mõlema võimaliku koalitsiooniga, nii Keskerakonna ja EKRE kui Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatidega. Viimase satsiga istub Isamaa maha kolmapäeval.