Kuidas te teada saite, et te enam minister ei ole?

Istusin parasjagu koos Keit Pentus-Rosimannusega parasjagu tema kabinetis, meil olid ju rahandusministeeriumis kabinetid lähestikku. Keit ütles mulle. Viis minutit hiljem helistas Kaja, kes ütles, et ta ei saa Jürit kätte. Tüüpiline, on ju? Ta oli siis vist juba Kadriorus. Ma ütlesin, et ära muretse, eks ma siis ütlen Jürile.

Jüri Ratas on kurtnud, et Kaja Kallas viskas Keskerakonna ministrid nurka nagu nartsud. Kuidas teie end tunnete?

Poliitikas juhtub kõike. See oli muidugi veidi ootamatu, pole ju tavaline, et ministrid valitsused niimoodi kambana välja arvatakse. Reformierakond on seda korra varem ka teinud. Ministrid on teinud tublit tööd ja oma otsusest oleks võinud neile veidi viisakamalt teatada.

Teie roll nüüd tagantjärele kokku võttes: teie oletegi see madu, keda Kaja Kallas oma rinnal soojendas. Pressikatel teesklesite, et saate läbi, ajate ühte asja, aga selja taga soovitasite erakonnakaaslastel hääletada eestikeelse alushariduse eelnõu vastu. Miks mängisite kahte mängu?

Ma ei ole mänginud kahte mängu. Meie suhted Kajaga on olnud viisakad, ma ei tea, miks tal oli vaja kedagi süüdistada või oma käikudele põhjendusi leida. Ju siis Kaja Kallas tundis end nurkaaetuna ja otsustas nii. See on väga poliittehnoloogiline. Mina ei ole suuniseid andnud. Kirjeldasin eelnõu puudusi ja probleeme. Fraktsioon teeb otsuse ise. Eelnõu probleemidest olen koalitsioonipartneriga koalitsiooninõukogus rääkinud korduvalt, seda teadis Kaja ja teadis ka tema büroo juht. Teadis ka [haridusminister] Liina Kersna.

1x
00:00

Nii et teie olete kogu aeg selle eelnõu vastu olnud?

Just nii. Meil oli Liina Kersnaga kokkulepe, et ta räägib linnade ja valdade liiduga läbi. See eelnõu paneb kohalike omavalitsuste peale miljonite ulatuses kohustusi. Sisule ei ole ma kunagi vastu olnud. Nüüd pean küll ütlema: Keskerakond ei ole eestikeelse alushariduse laiendamise vastu. Me oleme ainukesena selleks konkreetseid samme teinud: viinud lasteaia venekeelsetesse rühmandesse kolmsada õpetajat viimase nelja aasta jooksul. Liina Kersna selle programmiga kahjuks ei jätkanud.

Faktiks jääb, et hääletasite koos EKREga eestikeelse alushariduse eelnõu vastu.

Selles eelnõus oli väga palju sisulisi probleeme. Kui ei ole raha, kui ei ole tegevusi... Liina Kersna oleks pidanud programmiga, mida Mailis Reps alustas ja millele mina viimati haridusministrina raha andsin. Liina Kersna selleks raha ei leidnud. Teha nägu, meie ei teinud midagi ja tema tahtis teha, on tühipaljas loosung.

Heitsite Kallasele ette poliittehnoloogilisust. Kuid ka kõige rumalam inimene saab aru, et Keskerakonna jaoks polnud asi üldse lapserahas. Te läksite ju ise puhtalt valitsuse lõhkumise peale välja?

Mina töötasin viimase minutini selle nimel, et see valitsuskoalitsioon toimiks. Päris tõsiselt. See oli minu palga sees. Ma ei uskunud, et midagi sellist juhtub. Aga valitsusdelegatsiooni ministrid ei otsusta seda, mis poliitikas toimub. Seda teevad erakondade juhtkonnad, fraktsioonid.

Teie kuulute erakonna juhatusse. Kas siis Jüri Ratas teiega Keskerakonna käike ei arutanud?

Oleme arutanud väga palju, kuidas selles koalitsioonis saavutada neid asju, mis on meile olulised. Mõnda oleme saavutanud, näiteks energiakandjate hinnatõusu leevendusmeetmed, mida Reformierakond üldse teha ei tahtnud. Mina olen juhatuse liikmena alati oma arvamuse välja öelnud, ja see arvamus on, et Keskerakonnale oleks olnud parem otsida kokkulepet Reformierakonnaga ja minna selle koalitsiooniga edasi. Nüüd tundub see juba väga ebatõenäoline.

Mihhail Kõlvart olevat olnud päris pahane, et see alushariduse eelnõu üldse valitsusest välja läks. Vastab tõele?

Mihhail Kõlvart osaleb juhtkonna nõupidamistel iga nädal, kus osalevad esimees, aseesimehed ja mina delegatsiooni juhina ja volikogu esimees. Kõlvart tõi esile sellesama linnade ja valdade liidu seisukoha, mis ütles, et omavalitsustele pannakse usinasti rahalisi kohustusi, aga raha ette ei nähta. Ta oli pahane. Ta oli rahulolematu. Liina Kersna ei täitnud neid kokkuleppeid, mis meil olid.

Keskerakonnas on suures joones kolm seltskonda: Jüri Ratase oma, kes tahab, et Jüri Ratas oleks raudne leedi, kes lõikab Kaja Kallase asemel ilmas loorbereid, siis teie sarnased, kes soovisid KE ja RE võimuliidu püsimist, ja Kõlvarti omad, kelle kohti ei rapi ka opositsiooni sattumine. Missugune leer praegu prevaleerib?

Meil ei ole otsuseid tehes neid leere. Arvamusi on alati erinevaid, aga kõik räägitakse omavahel läbi. Otsuse taha koondutakse ühiselt. Võib-olla päris kõik ei ole rahul, aga otsuse järgi tehakse, sest me oleme niimoodi kokku leppinud. Mina viisin valitsuses ellu poliitikat, milles me olime kokku leppinud. Olen rahul sellega, mis me valitsuses ära tegime.

Jüri Ratase üle on viimasel ajal üksjagu naerdud, eriti sotsiaalmeedias. On teil erakonna esimehe pärast vahel piinlik olnud?

Parlamentaarses demokraatias on erakonna esimees alati potentsiaalne peaminister. Mõned suudavad selle potentsiaali realiseerida. Jüri Ratasel on see nii juhtunud kahe, Kaja Kallasel ühe valitsusega. Mis edasi saab? Erakonnad on võrdsel stardipositsioonil, kuigi Reformierakonnal on riigikogus rohkem hääli.

Teie lähete riigikokku. Aga mida teevad Tiit Terik, Kristian Jaani, Tanel Kiik ja Eva-Maria Liimets? Miks Keskil üldse oli nii palju ministreid, kel pole riigikogu mandaati?

Tipp-poliitikasse tulles tead juba, et kohad on tuulepealsed. Ka mina olen ametist kukkunud nii, et mul ei olnud riigikogu kohta. Siis ma pidin tööd leidma, ja leidsin. Kõik nimetatud on väga tublid inimesed, nad leiavad kindlasti töökoha. Usun, et nad jätkavad poliitikas. Varsti on valimised, siis avanevad uued võimalused.

Porto Franco kaasus on jõudnud süüdistuseni. Repsi kohtuasi on ikka väga piinlik. Reiting on madal ja mine tea, kas KE üldse valimiste järel riigikokku pääseks. Aga isegi kui Jüri Ratas saaks praegu uuesti peaministriks, oleks see äkki Pyrrhose võit?

Järgmise aasta märtsi reitinguid on ikka väga keeruline prognoosida. Olen Keskerakonda kuulunud 28 aastat ja näinud erinevaid aegu. Olen võidelnud muutuste eest erakonnas. Mailis Repsi juhtum ei ole erakonnaga seotud.

Oot-oot, mismoodi ei ole?

Ta oli küll erakonna minister, aga need olid tema enda isiklikud otsused.

Ah soo, erakond peseb oma käed puhtaks?

Ei pese. Ta oli meie minister, muidugi on kahju.

Ja ega see Porto Franco asi ka paremaks ei lähe?

See ei ole veel isegi kohtusse jõudnud, ootame ära. Kahtlustust käisin vastu võtmas mina juhatuse liikmena. Ma tean neid asjaolusid, see pole nii mustvalge. Ärge tehke enneaegu kedagi süüdlaseks.

Aga küsimus oli, et kui Jüri Ratas saaks uuesti peaministriks, kas see ei või viimati Pyrrhose võiduks osutuda.

Eks erakonnal on valikuid mitu. Mina ütlen alati, et ükskõik, missugune valik ka tehakse, tuleb töötada meeskonnana. Siis tõuseb reiting. Selle nimel tuleb vaeva teha. Eks me oleme endale ka raske ülesande võtnud: kogukondi lõimida. Isegi kõik teised parteid tunnistavad, et kõike parem integratsiooniprojekt on Keskerakond.

Ja nii lasetegi endale praegu otsa ette kleepida venemeelsuse sildi ning seote end ise EKREga sabapidi kokku.

Ei lase. EKRE mängib peitust ja tsirkust, kui üritab püüda vene valijate hääli. Arvas, et läheb võtab Narvas võimu, no ei võtnud, kuigi ka meie jäime ilma. Me ei ole venemeelsed. Oleme seda tõestanud kõigis Jüri Ratase valitsustes. Üks julgeolekupoliitika kujundajaid on välisminister. Tema tõigi peaministrile agenda ette, tegi eeltöö ära. Kaja sai särada.

See on päris huvitav teooria: Liimets tegi töö ära, aga Kaja Kallas lihtsalt säras.

Aga see ongi nii. Ma tean, kuidas see käib. NATO ja EL-i teemadel tegutseb välis- ja kaitseministeerium. See, mida peaminister saab näidata, on ammu enne tehtud.

Kuuldavasti olevat Helir-Valdor Seeder oma otsuse langetanud ja Ratasel diil taskus. Millal siis EKRE-I-KE valitsus jälle pukki saab?

Tervitused Helirile, kellega me tunneme eluaeg. Väga kahju, et just siis, kui on terviseprobleemid, peab lahendama poliitilist olukorda. Ühtegi saladust ei ole, kõik on avalik. Kaja Kallas otsustas Keskerakonna ministrid lahti lasta ja tegi ettepaneku koalitsioon moodustada Isamaale ja sotsidele. Sotsid ütlesid kiiresti jah, Isamaa ütles, et ta veel mõtleb.

Miks te uudisvoogu ümber jutustate? Küsimus oli, millal EKRE-I-KE valitsus uuesti pukki saab.

Meie tegime pärast Kajat ettepaneku luua teine koalitsioon. Kas see tuleb või ei tule, ei oska mina öelda. Käivad kahed läbirääkimised. Kes nad tulemusega lõpetab, ei tea.

Väidetavalt on tegemist etendusega ja otsused ammugi langenud.

Rääkisin täna esimehega. Ei tea otsust, seda ei ole.

No kes siis võidab priske pruudi südame?

Kõlab küll jube tüüpilised, aga erakonnad valivad selle järgi, mida nad saavad valitsuses ära teha. Arvan, hinnatõus lööb meid kõiki. Üks põhjus, miks koalitsioon lagunes, oli just see, et Reformierakond lihtsalt ei raatsinud inimeste heaolu peale kulutada.

Kui EKRE-I-KE peaks tulema, kas näete end ministrina? Kui, siis missugusena?

Kõigepealt lepitakse ikka kokku, mida hakatakse tegema. Kes valitsusse läheb, on kõige viimane küsimus. Ja siis vaatab mõni laua alla ja mõni kõrvale, ja siis küsitakse: kes siis läheb meie huvisid kaitsma? Mina ei ole ühtegi ministrikohta igatsenud. Kui meeskond ütleb, et on vaja, olen läinud. Ma ei tea, mis seekord juhtub.

Kui räägitakse teist kui võimalikust erakonna järgmisest juhist, lisatakse alati: ei-ei, Jaak Aab see kindlasti ei ole. Miks see niimoodi käib?

Ma tulin poliitikasse tagasi 2015, kui Jüri, Mailis ja Kadri ütlesid, et tead, meil on abi vaja. Sa tunned erakonda, oled kogenud inimene, tule aita. Siis oli eesmärk muudatus erakonnas. Nii et kui meeskond on öelnud, et on vaja, siis ma olen teinud. Erakonnajuhi ambitsiooni mul ei ole. Mitu aastat oli Edgar Savisaar erakonna juht? Miks ei võiks Jüri Ratas sama kaua olla?