Uurisime täna Isamaa peasekretärilt Priit Sibulalt, mida ta arvab erakonna auesimehe Mart Laari väljaütlemisest, et EKRE ja Keskerakonnaga ehk EKREIKE moodustatav koalitsiooniliit oleks venemeelse muljega.

Sibul vastas, et “arvamusi on erinevaid". "Eeldused ja ootused on ühiskonnas väga erinevad. Viimastel päevadel on väga palju sellest kirjutatud ja on tekkinud müra," leidis ta. "Isamaal on üks eelis – suudame suhelda kõigi riigikogu erakondadega ja seda me ka teeme. See on meie võimalus ja eelis. Loomulikult, me teame positiivseid ja negatiivseid nüansse, nii ühes kui teises kontekstis."

ERR küsis pressikonverentsil sama küsimust Helir-Valdor Seedrilt.

Isamaa juht vastas: "Mul ei ole vaja ajakirjanduse kaudu Mart Laarile vastata. Rääkisime temaga täna pärastlõunal pikalt poliitilisest olukorrast Eestis. Võin kinnitada, et ka Isamaa erakonnas inimesi, kes mõtlevad oma peaga ja on erinevate vaadetega. Ka minul on tänaseks oma arvamus välja kujunenud ja suure tõenäosusega see enne laupäeva ei muutu. Ma ei ütle seda aga täna välja, ma teen seda erakonnasisestes vestlustes. Aga laupäeval langetame lõpliku otsuse."

Uurisime Sibulalt ka, kas EKRE ja Keskerakonnaga tuleb liit ja hetkel käib saladiili tegemine. Selle peale vastas Isamaa peasekretär, et seda tuleb küsida nende käest, kes seda teevad. “Minu teada isamaalased selles saladiilis ei osale.”

Vaata täpsemalt loo päises olevast videost!

Koalitsioonikõnelused toimuvad mõlema erakonnaga

Täna kogunenud Isamaa eestseisuse ja riigikogu fraktsiooni koosolekul otsustati, et enne lõpliku otsuse langetamist koalitsioonikõneluste alustamiseks kuulatakse ära nii Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide kui ka Keskerakonna ja EKRE seisukohad, et lahendada Eestis tekkinud valitsuskriis.

Lõplik otsus soovitakse teha laupäeval, kui toimub Isamaa erakonna volikogu. "Volikogus langetaksime oma lõpliku valiku. Enne seda peaksid toimuma kolmikute kohtumised," märkis Seeder. "Tahaksime seda teha selle töönädala jooksul, et saaksime laupäeval langetada otsuse."

Isamaa ei jõudnud seega täna otsuseni, kellega koalitsioonikõnelusi alustada. Järgnevatel päevadel peaksid toimuma vestlused nii Reformierakonna ja sotside kui ka Keskerakonna ja EKREga.