Sisepoliitiline olukord on tänasega selgemaks saanud ja samas endiselt ebaselge.

Täna kell 14 tuli peaminister Kaja Kallas Kadriorgu ja andis üle mulle ettepaneku vabastada ametist kõik Keskerakonna ministrid. Kell 14:49 kirjutasin alla vastavale otsusele.

Mul on inimlikult kahju, kui mitmed vabastatud ministrid kuulsid sellest otsusest alles meediast.

Reformi- ja Keskerakonna koalitsiooni lagunemine oli selge juba mõnda aega. Tänane päev pani sellele koalitsioonile lõpliku punkti.

Nüüd tuleb tegutseda kiiresti ega tohi kaotada aega.

Eesti vajab kiiresti töövõimelist koalitsiooni ja töövõimelist valitsust, kes suudaks otsustada ja riiki juhtida.

Aeg on turbulentne nii kodus kui ka kaugemal. Meil on siinsamas Euroopas viimaste aastakümnete tugevaim julgeolekukriis.

Meil on lahendamata energiajulgeoleku küsimused.

Edasi sotsiaalmajanduslike probleemide teravnemine, elektri-, toasooja- ja gaasiarvete suurenemine, mis seab ohtu paljude inimeste toimetuleku.

Kõige selle kohal on teadmatus, kust leida kate suurenevatele eelarvekuludele.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas tegi koalitsioonikõneluste alustamise ettepaneku Isamaale ja sotsiaaldemokraatidele. Soovin näha nüüd poliitikute sihikindlust liitlaste otsimisel ja hoidmisel ning kokkulepete sõlmimisel.

Siinjuures ei saa jätta ütlemata, et eksivad need, kelle arvates pole poliitikas midagi isiklikku. Poliitikas, nagu üldse inimeste vahel, on väga palju isiklikku. Kutsun kõiki poliitikuid tõusma kõrgemale senistest solvumistest ja vääritimõistmistest.

Karis ütles, et erakorralised valimised on ikkagi erakorralised

Järgnes küsimustevoor.

Küsimusele, kui asi peaks jõudma Kaja Kallase kukutamiseni umbusaldamise teel, siis kellele teeb Karis ettepaneku moodustada valitsus, vastas ta nii: „Kui see hüpoteetiline olukord tekib, siis tuleb sellele otsuse otsa vaadata. Aga teatavasti võitis 2019. aastal valimised Reformierakond, suure tõenäosusega tuleks siis ettepanek teha Reformierakonnale.“

Karis tunnistas, et on kaalunud kõiki võimalikke variante, nende seas ka erakorraliste valimiste võimalust. „Kuid erakorralised valimised teatavasti on ikkagi erakorraline samm ja on mõeldud selleks, kui mingeid muid lahendusi ei leita.“

Karis tõdes, et ajalugu on näidanud, et on erinevaid valitsuse moodustamise viise. „Tähtis on see, et valitsus, olgu ta või vähemusvalitsus, toimiks.“