Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil küsis Postimees Jaak Aabilt, miks andis ta kuuldavasti Keskerakonnale suunise alushariduse eelnõule vastu hääletada. Kaja Kallas tegi selle peale imestunud näo. Tundus, et tema ei teadnud, et just Aab oli eelnõu põhjalaskmise taga.

Täna, peale Keskerakonna ministrite tagasi kutsumist, ütles Kallas, et üheks põhjuseks oligi just Aabi tegu. "Üks piisk karikasse oli [Postimehe] küsimus valitsuse pressikonverentsil, kas minu kõrval istuv minister töötab valitsuse eelnõu vastu. Aab ei kaitsnud valitsust, vaid veiderdas. See näitas, et mul on valitsuse sees ministrid, kes tööd õõnestavad," ütles Kallas.

Teiseks Keskerakonna ministrite tagasi kutsumise põhjuseks tõi Kallas erakonnajuhi Jüri Ratase sõnavõtu "Esimeses stuudios".

Miks andis Jaak Aab Keskerakonnale suunise alushariduse eelnõule vastu hääletada?

"Miks ta nii juhtus, et ta valitsusest läks läbi, aga leidis fraktsiooni poolt vastuseisu. Ma lükkan ümber hinnangu, et Keskerakond on eestikeelse hariduse laiendamise vastu," ütles Aab.

Tema sõnul ei ole piisavalt palju õpetajaid, et seda plaani kohe ellu viia, ja jääb ka segaseks, kuidas omavalitsused peaksid uute nõudmistega hakkama saama. Ühtlasi ei ole rahalist katet, märkis Aab.

Kaja Kallas seepeale märkis, et talle tundub, et Keskerakond ja EKRE on üksteist leidnud ja ohvriks jääb eestikeelne haridus. "Esimese lugemise järel saanuks teha muudatusi. Meie jaoks on oluline, et lasteaiad oleksid eestikeelsed. Keskerakonna fraktsioon umbusaldas ka valitsuse ministreid, sest edasiminek oli konsensuslik otsus. Minu jaoks on see jäetud nii kaua tegemata, et seda ei ole enam kuhugi lükata. Me peame need otsused ära tegema. Oleme olukorras, kus Keskerakond on astunud kaks sellist sammu, kus sisuliselt oma tegudega öeldakse, et selles koalitsioonis ei soovita enam olla. Aga minu seisukohast oleks aus see välja öelda ja valitsusest ära minna. Vaid Keskerakond saab selle otsuse teha ja seda ülesannet ei saa keegi neilt ära võtta. Koalitsiooni olukord on väga keeruline. Mina ei soovi järgnevate käikudega seda olukorda veel keerulisemaks teha. Valitsus ei ole mingi liivakast. Olen endiselt seisukohal, et Eestile valitsuskriisi praeguses olukorras vaja ei ole," rääkis Kallas.

Jaak Aab tundis vajadust omaltpoolt vastata ning märkis, et Keskerakond ei ole kuidagi eestikeelse hariduse vastu. "Erakonna juhtkonnad peavad jõudma tuleviku osas otsusele. Mina meie delegatsiooniga valitsuses ei saa teha otsuseid, mis tehakse erakonna juhtkonnas. On võimalik leida kokkuleppe riigikogu fraktsioonide vahel. Aga see on keeruline, sest jõutud on punkti, kust sellest välja tulla on keeruline," ütles Aab.