Olete teinud koalitsiooni moodustamise ettepaneku Isamaale ja sotsidele. Sotsid näivad rohkem olevat paadis, Isamaa juba pirtsutab. Mida te pakute Isamaale?

Kõigepealt, mida Isamaa soovib? Ma loodan, et Isamaa tegelikult mõistab keerulist olukorda, mis meil ees seisab. Just eestikeelne haridus on olnud asi, mille eest Isamaa on ka väga jõuliselt seisnud ja mida ei ole saanud eelmistest valitsustes teha, eelkõige Keskerakonnaga tehtud valitsustes. Nii et ma väga loodan, et Isamaa nende kolme valiku vahel, mis neil on, valib koalitsioonikõneluste alustamise Reformierakonnaga.

Kui Helir-Valdor Seeder ütleb teile, et tema tahab peaministrikohta, kas te olete valmis selle talle andma?

Seda, mida Seeder tahab, peab tema käest küsima – milliste nõudmistega ta laua taha tuleb. Vaadates ülekaalusid, siis meil on riigikogus 34 kohta, Isamaal on 12 ja sotsiaaldemokraatidel on 10. Tähtis on see, et saame toimiva valitsuse. Peaminister peab antud olukorras olema kindlasti inimene, kes räägib keeli ja on võimeline lendama.

Meil on ees NATO tippkohtumine ja väga olulised otsused, mida me meie julgeoleku seisukohast ootame. See on see, mida praegu on vaja.

Kas olen teist õigesti aru saanud, et teie enne peaministriametist tagasi ei astu, kui teid pole umbusaldatud?

Kui uus koalitsioon on koos – selle jaoks on vaja teha riigikogus mandaadisaamine, et koalitsiooni kokkulepe on olemas –, siis ma olen valmis astuma tagasi ja astuma uue valitsusega ametisse. Selliselt ma kavatsen teha.

Kui soovitakse just minust lahti saada, siis selleks on võimalus esitada umbusaldus, saada sellele 51 häält ja siis nii on.

Kui teid umbusaldatakse, siis see tähendab erakorralisi valimis (Reformierakonna toetus on praegu teistest erakondadest peajagu üle – viimaste andmete järgi pea 35%*).

See on siis presidendi käes. Presidendil, tõesti on siis võimalus teha ettepanek kuulutada välja erakorralised valimised. Aga tal on ka võimalus öelda, et keegi teine saab koalitsiooni kokku. Sellisel juhul erakorralisi valimisi ei tule. Nii et see on presidendi otsus.

Kas variant, et moodustate koalitsiooni ainult sotsidega, tuleks kõne alla?

See saab tulla kõne alla siis, kui tõesti ei saa muid variante kokku. Enamus on siis riigikogus teiste erakondade käes, mis tähendab, et mind võidakse igal hetkel umbusaldada ja see valitsus maha võtta.

*MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 34,7%, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 19,4%, ja Keskerakonda 16,3% valimisõiguslikest kodanikest.

Karikas sai täis eile

Kallas ütles täna õhtul antud pressikonverentsil, et tema juhtimisel Reformierakond EKREga koalitsiooni ei moodusta.

Kallas rääkis, et tema jaoks olid Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsiooni jätkumise viimasteks piiskadeks karikas kaks hetke eilsest. Esimene siis, kui neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil sai selgeks, et Keskerakonna ministrid ei kaitsnud keskfraktsioonis valitsuse esitatud alushariduse eelnõu, mis kolmapäeval riigikogus maha hääletati.

„See näitas, et mul on valitsuse sees ministrid, kes tööd õõnestavad,“ sõnas Kallas.

Teine piisk oli Kallase jaoks Jüri Ratase väljaütlemised neljapäevases „Esimeses stuudios“, kus Ratas ütles näiteks, et Eesti vajab toimivat valitsust ning tuleb teha uus koalitsioon.

Kallas rääkis, et tahab kokku panna toimiva valitsuse ja tunnistas, et liit Keskerakonnaga ei toiminud juba mõnda aega. Ta ei astunud aga ise tagasi, sest tal on järgmisel nädalal kohtumised UK peaminister Boris Johnsoniga ja Saksamaa kantsler Olaf Scholziga.

Seoses sellega, et Kallas on uuel nädalal Eestist ära, pani Reformierakond kokku uue koalitsiooni moodustamise meeskonna, kuhu kuuluvad peale tema veel Keit Pentus-Rosimannus, Jürgen Ligi, Timo Suslov, Mart Võrklaev, Gerrit Mäesalu, Valdo Randpere ja Erkki Keldo.