Kas olete rääkinud Jüri Ratasega sellest, kuidas koalitsioonitüli lahendada? Mida olete enda poolt välja pakkunud, et kompromissini jõuda?

Jah, olen rääkinud. Selliseid läbirääkimisi ei peeta meedia vahendusel.

Aga olete rääkinud. Mingi lahendus on tulemas?

Keskerakond on järjest teinud kõik need sammud ja põhjustanud selle olukorra, kus me praegu oleme, et seda koalitsiooni lõhkuda. Keskerakond peab ise leidma enda sees selle tugevuse, et öelda, kui nad tahavad olla opositsioonis, siis nad teevad selle otsuse ja lähevad opositsiooni.

Praegu sõnades justkui öeldakse üht, aga tegudes näidatakse teist, niimoodi need koalitsioonid töötada ei saa. Seda saab aga otsustada ainult Keskerakond – kui nad tahavad opositsiooni minna, siis mingu.

Kas see tähendab, et Reformierakond oleks nõus olema vähemusvalitsuses ja Keskerakonna välja viskama?

Kõigepealt ootame koalitsioonipartnerilt selget sõnumit. Sellised käigud, mis lõhuvad koalitsiooni nii, nagu on tehtud, need ei ole kuidagi hea koostöö märgid. See on praegu nende otsustada.

Loomulikult, poliitikas on erinevaid kombinatsioone [luua, et oleks] võimalik valitsuses edasi tegutseda. Me oleme olnud juba vähemusvalitsusena tegutsev mõnda aega.

Kas olete sotside ja Isamaaga alustanud koalitsioonikõnelusi, kui ütlete, et praegune koalitsioon on juba ammu läbi?

Ühtegi kõnelust ei peeta mitte kunagi meedia vahendusel. Kõiki konsultatsioone, mida räägitakse ühe või teise või kolmandaga, neid meedia vahendusel ei peeta.

Aga te ei lükka ümber, et sotside ja Isamaa juhtidega te oleksite rääkinud?

Esiteks, kõik Eestis tunnevad kõiki ja loomulikult poliitikas kõik suhtlevad kõigiga. Seda ei ole mõtet varjata, et meie fraktsiooniliikmed suhtlevad teiste fraktsioonide liikmetega jne. Koalitsioone lõhutakse väga kiiresti, nagu näha on, aga koalitsioone kokku nii kiiresti ei panda. Ja kindlasti ei tehta seda meedia vahendusel.

Reformierakond esitas eile peretoetuste eelnõule kaks tuhat muudatusettepanekut. Viimati tehti sellist asja, kui Reformierakond oli opositsioonis. Kas peaministriparteil on sobilik sellist asja teha? Kas ei ole piinlik obstruktsioonini langeda?

Selle eesmärk on see, et ligi 300 miljonit täiendavad kulu tahetakse võtta riigieelarvesse. Kõik eksperdid on öelnud, et see on väga halb eelnõu, kui sellega edasi minnakse. Meil ei jää lihtsalt mitte midagi muud üle. Vastasel juhul see võetakse vastu enne jaanipäeva. Siis me oleme portsu otsas, kus mitte ühtegi teist vajadust ei saa katta. Teiseks peab tõstma makse, et seda läbi viia. Ja minu meelest ei ole aus inimestele sellist koormat peale panna. Igatahes ei saa seda teha valitsuses, kes peab leidma raha kõige selle jaoks. Nii et meil ei jäänud tõesti midagi muud üle, kui seda eelnõu vastuvõtmist takistada selle seadusliku võimalusega, mis on obstruktsioon, mida me oleme kasutanud väga harva.

Kas arvate, et praegune koalitsioon saab takistusest üle ja jääb püsima?

Seda peab küsima eelkõige Keskerakonna käest. Praegu on väga keerulised ajad, sest need käigud on olnud väga lõhkuvad.