Kell 16 algas Kadriorus presidendi kantselei ees heategevuslik lastepäev "Lastega ja lastele". Seal auhinnati ka neid inimesi ning organisatsioone, kelle uued algatused või pikemaajaline tegevus on positiivselt mõjutanud just laste ja perede käekäiku.

Nende seas oli Kohila vallast pärit Carin-Anett Männik (12). Suure südamega neiu õpib hetkel Kurtna koolis 6. klassis ja ta küpsetab igal aastal jõuluajal suure koguse muffineid, et nende müügitulust osta haiglas olevatele vähihaigetele lastele kingitusi.

"Kui olin väike, nägin telekast vähihaigeid lapsi. Tahtsin väga aidata," rääkis ta Delfile, kust taoline idee üldse tekkis. Näiteks möödunud jõulude eel küpsetas ta oma taskurahast soetatud toiduainetest üle 500 muffini. "Vahepeal tegin ööni välja," märkis ta. Küpsetisi müüs ta jooksvalt näiteks Rapla korvpallimeeskonna mängudel, Juuru Eduard Vilde koolis ning koolilaatadel.

Müügist saadud raha eest ostetud meened rõõmustasid paljusid lapsi Tallinna lastehaiglas ja Tartu Ülikooli kliinikumis. Carin-Anett täpsustas, et soetas mänguasju ja jõulukalendreid. "Ma usun, et nad on õnnelikud selle üle."

Teade, et riigipea teda tänasel üritusel tunnustab, tuli koolitüdrukule suure üllatusena. Ta märkis tagasihoidlikult, et ega ta säärast tähelepanu väga tahtnudki.

Talvehooajaks on tal aga plaan juba paigas - taaskord vähemalt 500 muffinit!

Antud üritusel peetud kõnes lausus riigipea Alar Karis, et tunnustusauhinnaga tänati neid noori, kes on olnud eeskujuks. "Kes on võõrast muret nähes erilisel viisil abi pakkunud või kelle teo tulemusel on tekkinud uus algatus, mis suurendab teiste laste heaolu. Samuti täname neid, kes on lapsi ja lastega peresid puudutavate tegevuste ja algatustega olnud ühiskonnas esil või aidanud kaasa olulistele positiivsetele muutustele lapse, noore või ka pere elus. Kindlasti on selliseid tublisid lapsi ja suuri tegelikult üle Eesti veel ja ma tänan teid kõiki eeskujuks olemise eest."

Lastepäev kestab kella 19ni. Kell 19.30 algab Kadrioru kanali ääres Pardiralli.

Panus leidis tunnustust

* Lapse Suure Teo auhinna pälvis Kurtna Kooli kuuenda klassi õpilane Carin-Anett Männik.

* Muutuste looja tiitliga pärjati kaks inimest. Pille Vaiksaar ehitas Viljandis üles lapsekeskse perekodu, seisis erinevates ministeeriumides töötades selle eest, et erivajadusega lapsed saaksid käia kodu lähedal lasteaias ja koolis jns. Aigar Vaigu on pikka aega süstinud lastesse ja noortesse teadusepisikut. Ta on 12 juba aastat tegutsenud ülimenuka teadussaate "Rakett69" saatejuhi ja kohtunikuna.

* Laste- ja noortežürii preemia pälvis ALPA Kids OÜ, kes seisab selle eest, et aeg, mille laps nutiseadmes veedab, oleks hariv ja õpetlik. Algust on juba tehtud ka ukrainakeelsete digiõppemängude loomisega.

* Elutöö preemia pälvis Maria Minhof, kes 20 aastat tagasi asutas MTÜ Maria ja lapsed, mis pakub lastele asenduskodu Ida-Virumaal Tudulinnas ning viimastel aastatel ka Rakveres. Üle kahe aastakümne on ta olnud hoolduspere ema.