Navalnõi sõnul külastas teda teisipäeval vanglas uurija, kes teavitas teda uue juurdluse algusest. Teda süüdistatakse äärmusrühmituse asutamises, mis levitab viha ametnike ja oligarhide vastu. Uue menetlusega taotletakse Navalnõile 15 aasta pikkust vanglakaristust, mis lisanduks tema eelnevast karistusest tulenevale üheksa aasta pikkusele vabadusekaotusele.

President Vladimir Putini suurim poliitiline oponent Aleksei Navalnõi peeti kinni 2021. aastal, mil mees saabus tagasi Venemaale. Navalnõi mürgitati 2020. aastal lennul Siberist Moskvasse Novotšoki närvimürgiga ning toimetati Saksamaa nõudmisel Berliini ravile. Mürgitamises on Navalnõi süüdistanud vene keskvõimu. 2021. aastal peale kodumaale naasmist, peeti Navalnõi koheselt kinni ning talle määrati kahe ja poole aasta pikkune vanglakaristus.

Käesoleva aasta märtsis mõisteti Navalnõi süüdi oma poliitilse organisatsiooni annetuste varguses (4,7 miljonit dollarit). Süüdistustele lisandus väidetav kohtu solvamine. Navalnõile määrati 9 aasta pikkune vanglakaristus „eriti range järelvalvega vanglas“. Navalnõi proovis oma meeskonnaga otsust apelleerida, kohus keeldus sellest 24. mail. Peale apellatsiooni tagasi lükkamist võttis Navalnõi tugevalt sõna Ukraina sõja teemal nimetades Venemaa põhjendusi „erioperatsiooniks“ fabritseeritud valedeks.

Navalnõi vahistamisest alates on kriminaalsüüdistused esitatud ka tema lähedastele, kes on olnud sunnitud riigist lahkuma. Navalnõi loodud poliitiline organisatsioon Anti-Korruptsiooni Sihtasutus likvideeriti 2021. aasta juunis.

Uue menetluse algusesse suhtub Navalnõi naljatlevalt, postitades Twitterisse, et ehk Putin teda salaja jumaldab ning Navalnõit seetõttu peita tahab.