Sotsid väitsid, et toimub EKREIKE taasmoodustamine. Mis siis toimub?

Esmaspäeval oli valitsuskoalitsiooni usaldushääletus ja valitsuskoalitsioon toetas seda, nii et me oleme pidanud mitmikläbirääkimisi, kus on osalenud ka sotsiaaldemokraadid selle eelnõu kohta. Meie tuum on see, et see positiivne algatus hoida lahus kõiksugu poliitmängudest, sest inimesed tahavad tegelikku tulemust. Ja see tegelik tulemus on, et meil õnnestuks lapsetoetuste ja peretoetuste reform läbi viia enne suve ja see oleks aus ka valitsusele, et valitsus teaks riigieelarvet planeerides selle kulu mahuga arvestada. Sellest tuleb lähtuda. Ma arvan, et Kaja Kallase ultimaatumid või sotsiaaldemokraatide sammud on täiesti tarbetud praegu. Meil oli eile vägagi töine töörühm, kus me arutasime, kuidas seda seadust tugevamaks ja paremaks teha, et eile ei olnud küll mingit märki, et sotsiaaldemokraadid oma algatatud eelnõust, et nad nüüd allkirjadest loobuvad. Positiivne on see, et nad kindlasti ei ütle, et nad hääletaks vastu sellele eelnõule.

Siiski ei saa praegu ümber poliitmängudest, sest väga kaua on see valitsuskriis vindunud. Täna ikkagi räägitakse, kas see jääb püsima. Kas ka Isamaa esindajatega on sel teemal räägitud Keskerakonna või Reformierakonna esindajate poolt?

Praegu räägivad kõik kõigiga, aga kui küsite, et kas tegemist on läbirääkimistega või alternatiivse valitsuse moodustamisega ükskõik, millisel suunal, siis vastus on eitav. Enne peaks ju valitsus lagunema, aga see valitsus on vähemalt faktiliselt suuteline ennast koos hoidma. Selline, milline on usalduse tase tuletab mulle meelde välisministrina, et see on pigem nagu Armeenia ja Aserbaidžaani suhted on praegu tänase valitsuse suhted ja see usalduskriis on päris kriitilisel piiril. Ega nad ei tee sellest saladust ka avalikkusele.

Kas Isamaa oleks valmis mõlemaga arutama ja võimalusel minema võimuliitu?

Realiseerimata ja hüpoteetiliste kavatsuste üle spekuleerimine on meeletus, ütles kunagi Oliver Cromwell. Ma arvan, et see on hea juhis ka poliitikas. Praegu on olemas valitsus ja kui seda ei oleks, siis tuleb leida uus võimalikult kiiresti uus enamusvalitsus. Kindlasti Isamaa ei tööta selle nimel, et peretoetuste reform oleks kuidagi kattevari sellele uuele valitsusele. Selle ma lükkan tagasi. Küsimus, kas Isamaa on valmis ükskõik millisesse valitsusse minema iga hinna eest, siis see vastus on ka eitav.

Kui ka Reformierakond kutsuks teid valitsusse, siis kas eeltingimus oleks see, et lastetoetuse eelnõu läheks läbi?

Te seote jälle kokku need kaks asja. Meil on praegu peretoetuste reform, me tegeleme sellega, et seda realiseerida, see on vajalik. Küsitakse, kus on see kate, aga ma juhin tähelepanu, et Eesti ajakirjanikud on tähelepanelikud ja vaadake maksude ülelaekumist. Loomulikult kõik eelarves sisalduvad rahalised vahendid tulevad maksumaksjatelt. Ega kuskilt tühjusest seda raha ei teki. See tuleb kas tulevikus maksumaksjate täiendavalt laenult või siis maksumaskjate makstud maksudest. Ainuüksi esimeses kvartalis, mis oli väga huvitav, laekus käibemaksu rohkem võrreldes eelmise aasta referentsperioodiga 119 miljonit eurot. See on Eesti maksumaksjatelt seoses inflatsiooniga tõusnud hindadelt võetud rohkem raha. Ma arvan, et on mõistlik nii hinnatõusu leevendamiseks. Inflatsioon üha kiireneb ja meil paraku selle valitsuse lisaeelarves ühtegi vastust inflatsiooni probleemile ei olnud, välja arvatud see ühekordne 50-eurone makse lastele ja pensionäridele. Siis Reformierakonna poolt küll ei olnud kriitikat, et ühetaoline asi on vastutustundetu. Minu meelest on mõistlik praegu langetada praeguses toimetulekukriisis olulisi otsuseid ja vaadata ka üle aja, kus me oleme rõhunud, et see on tegelikult ka Eesti rahvastiku poliitikat positiivselt mõjutav samm.

Te arvate, et need praegused võimumängud seda eelnõud ära ei söö?

Ma kardan seda. Mu süda on täis muret selle üle, et see võiks juhtuda, kui liiga palju laetakse teemasid poliitiliselt üle. Seetõttu ongi mõistlik ehitada tulekindel sein vahele sellele eelnõule ja kõigile nendele poliitmängudele. Poliitmängud on meie jaoks teisese kaaluga võrreldes sellega, et meil õnnestuks see positiivne algatus ellu viia. Isamaa on selle algataja olnud, me seisame selle eest ja loodame, et see õnnestub realiseerida.

Kuidas valitsus kriisini jõudis?

Keskerakond esitas koos opositsioonierakondadega riigikogus peretoetuste tõstmise eelnõu, kuid Reformierakond on selle vastu, sest soovib vaadata rahaasjadele tervikuna peale sügisel, kui hakatakse koostama uue aasta riigieelarvet. Varem eelnõud toetanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond teatas täna, et võtab sellelt oma allkirja tagasi, sest eelnõu ei arvesta piisavalt üksikvanematega. Peaminister Kaja Kallas on öelnud, et kui eelnõu läheb Keskerakonna toel läbi, astub tema tagasi. Täna esitas Reformierakond eelnõule 2000 muudatusettepanekut, et menetlusprotsessi pidurdada. Muudatusettepanekutega tegeleb esmalt sotsiaalkomisjon.