Just saalis kuulasite Kaja Kallase kõne, mis teile sealt kõlama jäi ja mis on Keskerakonnale oluline?

Mul oli just samal ajal koosolek, seega ma kõike ei kuulnud. Sain teada, et koalitsiooni pole, aga ma ei oska seda kommenteerida, sest iga päev tema seisukoht muutub. Vahepeal on, vahepeal pole. Eks siis kuuleb täpsemalt.

Aga mis on Keskerakonna seisukoht? Mida arvate teie kui fraktsioonijuht, kas seda valitsust annab veel päästa?

Annaks päästa ja me oleme seda korduvalt öelnud, et veel on võimalus Reformierakonnal näidata poliitilist paindlikkust, tulla seda eelnõud toetama, siis teeme tööd edasi. Me ei ole kordagi rääkinud koalitsiooni lagundamisest ega uuest koalitsioonist, see on olnud Reformierakonna jutt. Vaadates ka tänaseid väljaütlemisi sotsiaaldemokraatide poolt, siis nad üritavad Reformierakonna ümber uut koalitsiooni ehitada.

Sotside juht väitis, et tagatubades käib EKREIKE moodustamine, kuidas te seda kommenteerite?

Tundub, et sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna koalitsioon ei ole enam tagatoas, vaid juba eestoas. Mul on hea meel, et asi on läinud selgemaks. Lastetoetuse eelnõu on läinud iseenesest paremaks, me saime ka üksikvanema toetuse kokkuleppe, see tõuseb 19 eurolt 40 eurole. Meie oleme täna keskendunud lastetoetuste eelnõule, selle paremaks tegemisele. Loodame selle vastu võtta juba järgmisel nädalal.

Kas nüüd ei oleks aeg, et Keskerakond teeks oma sammu ja kompaks, missugused on võimalused moodustada teistsugune koalitsioon?

Tuleb nõustuda. Selleks, et valitseda, on vaja parlamendi enamust ja kui Reformierakond on otsustanud tänasest valitsusest lahkuda, siis peab maha istuma erakonna juhatus ja fraktsioon ja tegema järgmised sammud.

Ikkagi ei ole välistatud, et Keskerakond, Isamaa ja EKRE üksteist taas leiaks?

Täna pole välistatud ka see, et Reformierakond näitab rohkem poliitilist paindlikkust ja tuleb oma jäikusest välja ning üritab selle eelnõu ümber kompromissi teha. Ma saatsin täna ka Reformierakonna esimehele sõnumi, et saatku oma muudatusettepanekud meile. Me kaalume neid ja proovime poliitilist koosmeelt leida. Siiamaani neid ettepanekuid ei ole tulnud, nii et eks see kõik on märk.

Kuidas valitsus kriisini jõudis?

Keskerakond esitas koos opositsioonierakondadega riigikogus peretoetuste tõstmise eelnõu, kuid Reformierakond on selle vastu, sest soovib vaadata rahaasjadele tervikuna peale sügisel, kui hakatakse koostama uue aasta riigieelarvet. Varem eelnõud toetanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond teatas täna, et võtab sellelt oma allkirja tagasi, sest eelnõu ei arvesta piisavalt üksikvanematega. Peaminister Kaja Kallas on öelnud, et kui eelnõu läheb Keskerakonna toel läbi, astub tema tagasi. Täna esitas Reformierakond eelnõule 2000 muudatusettepanekut, et menetlusprotsessi pidurdada. Muudatusettepanekutega tegeleb esmalt sotsiaalkomisjon.