Sotside juhi sõnul võis lugeda, et kuskil tagatubades käib EKREIKE moodustamine. EKRE esimehena äkki kommenteerite seda?

Mina tahaks inimestele öelda, et sotsid tegid pettemanöövri. Läbirääkimised käivad ikka sotside, Reformierakonna ja Isamaa vahel.

Kas teil sellele kinnitus on või mis te sellest kuulnud olete?

Kuuleb igasuguseid asju, aga kas me usume ka kõike seda? Ju on Kaja Kallase suu läbi, et tema eelistus praeguse koalitsiooni asemel on valitsus sotside ja Isamaaga. Siiamaani seda kokku lepitud ei ole. Sotsid on ammu oma nõusoleku selleks andnud, Isamaa ei ole. Erinevad kauplemised käivad, et kui küsitakse, kas [toimub] vana koalitsiooni tagasi tegemine, siis see on täielik spekulatsioon. Meil ei ole mingisuguseid läbirääkimisi. Lihtsalt ei ole.

Aga mis on EKRE seisukoht, kuidas edasi minna? Kas te otsite võimalusi, et tulevase koalitsiooni töös kaasa lüüa?

Ikka on. Nagu nägite, siis praegu siin rääkisin lausa reformierakondlastega. Ma olen kommunikeerinud kõikidele teistele riigikogu erakondade juhtidele neid teemasid, mis meid huvitavad selle allesjäänud aja jooksul, mis meil on enne korralisi valimisi. Mis on need asjad, mis on meie jaoks olulised, mida tuleks teha teistmoodi või mida üldse tuleks hakata tegema. Need ei ole mingi raketiteadus hakata neid nuputama. Need on seotud immigratsiooniga, energiahindade ja inflatsiooni ohjeldamisega, eesti keele positsiooni kaitsmisega ja terve rida muid asju veel. Maksupoliitilised asjad, mis mahuvad sinna inflatsiooniga võitlemise asja alla. Neid asju, mida meie tahaks ära teha ja mida me tahaks teistmoodi teha kui tänane valitsus, ei ole väga palju. Need on aga päris kaalukad ja kui me saame neid ellu viia, siis me läheme valitsusse. Kui nende asjade peale teised erakonnad ei tõsta toru, siis ei tõsta toru.

Varem oleme näinud, et Keskerakond ja Reformierakond omavahel tülitsevad, aga siis ikkagi leitakse konsensus ja minnakse edasi kuni uue tülini. Kuidas teile tundub, kas praegused erimeelsused ei ole enam ületatavad?

See valitsus ei ole töötanud juba ammu. Kas seda nimetada Kaja Kallase vähemusvalitsuseks, kus istuvad ka Keskerakonna ministrid, või nimetada teda kuidagi teistmoodi – ega see valitsus töötanud ei ole. Samas rullib iga päev tänane valitsuskoalitsioon siit riigikogust läbi mingeid asju, mis meile on väga vastuvõetamatud. Mulle tundub, et nad kavatsevad rullida kuni istungijärgu lõpuni ja siis on neil võib-olla plaan selline, et riigikogu läheb laiali suveks ja valitsus tiksub edasi suvi läbi. Infotunde ei ole, valitsus ei pea mingite eelnõudega siin võimlema ja eks siis sügisel läheb madin edasi. See võib vabalt nii minna, sest mina küll ei näe, et Kaja Kallas kavatseks päriselt tagasi astuda, nii nagu ta on lubanud. Ma arvan, et terve Eesti meedia kiidab teda oma sõna murdmise eest, et nii ongi vastutustundlik poliitikat ajada. Võib ka minna vastupidi, sest inimesed omavahel enam valitsuses läbi ei saa, kliima ja õhustik on väga halb. Kõik otsivad alternatiive.

Kõrvalt tundub, et praegu ei olegi ühte tagatuba, kus kõik kogunevad ja arutavad. Väga palju erinevat kompamist on, paljud ei tea, mis teiste sammud on, segadust on.

Ma olen peaaegu kindel, et kõigil on plaan, aga keegi ei räägi oma plaanist.

Kuidas valitsus kriisini jõudis?

Keskerakond esitas koos opositsioonierakondadega riigikogus peretoetuste tõstmise eelnõu, kuid Reformierakond on selle vastu, sest soovib vaadata rahaasjadele tervikuna peale sügisel, kui hakatakse koostama uue aasta riigieelarvet. Varem eelnõud toetanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond teatas täna, et võtab sellelt oma allkirja tagasi, sest eelnõu ei arvesta piisavalt üksikvanematega. Peaminister Kaja Kallas on öelnud, et kui eelnõu läheb Keskerakonna toel läbi, astub tema tagasi. Täna esitas Reformierakond eelnõule 2000 muudatusettepanekut, et menetlusprotsessi pidurdada. Muudatusettepanekutega tegeleb esmalt sotsiaalkomisjon.