Sotsiaaldemokraadid on teinud ettepaneku, et lisaks peretoetuste tõusule oleks vaja ka aastaid samal tasemel püsinud üksikvanema toetust tõsta. Selle suurus on 19 eurot ja 18 senti. Partei soovib selle tõstmist 50 euroni. Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehe Lauri Läänemetsa sõnul blokeerib nende ettepanekut EKRE.

"EKRE põhjendab seda sellega, et neile ideoloogiliselt üksikvanemate toetamine ei sobi. Aga me leppisime kokku, et muudatusettepanekute esitamiseni on veel natuke aega ja EKRE saab oma seisukohta ümber vaadata kuni täna hommikuni," ütles Läänemets Delfile.

Partei esimees kirjeldas probleemi: uuringud näitavad, et kolmelapseliste perede vaesus on vähenenud, aga ühelapseliste perede vaesus on kümnendiku võrra suurenenud. Läänemets: "Ma ei saa aru, et kui me tegeleme laste vaesuse vähendamisega, kuidas EKRE-l saab see olla ideoloogiline probleem. Et kolmelapselise perekonna lapsed on neile tähtsamad kui need lapsed, kus kohas on n-ö üks vanem. Me pole sellest aru saanud."

Eelnõu sisse andnud keskerakonna fraktsioonijuht Jaanus Karilaid ei varjanud oma pettumust. "Sotsiaaldemokraatide tegelik pale avaldus taaskord. Suur entusiasm toetada perehüvitiste eelnõu on asendunud lihtlabase ja isiklikust kasust lähtuva poliitkombinatoorikaga. Reformierakonna survel paindusid sotsid sedavõrd, et kaks päeva pärast riigikogus toimunud poolthääletust otsustati loobuda oma panusest lastetoetusi tõstvale ja perede heaolu suurendavale eelnõule."

Nüüd on peretoetuste taga ainult Jüri Ratase eelmise valitsuse ehk Keskerakonna, EKRE ja Isamaa hääled. See süvendab ilmselt veelgi arutelusid sellest, kas nn EKREIKE koalitsioon on vargsi taas võimule tulnud, jättes Reformierakonna esimehe Kaja Kallase sisuliselt vähemusvalitsust juhtima.

Viimastel päevadel on mitmed pikalt sotsiaaldemokraate toetavad arvamusliidrid avaldanud partei suhtes halvakspanu, sest nende tegevus toetavat neile ebameeldiva Jüri Ratase teise valitsuse tagasitulekut. "Kui ka üksainus teie seast hääletab parlamendis selle ekreikke taastamise seaduse poolt, on teil mõneks ajaks valimistel üks hääl vähem," kirjutas kirjanik ja kultuuriteadlane Rein Raud ühismeedias.