Biden teatas ajalehes New York Times avaldatud artiklis, et USA eesmärk Ukrainas on „näha demokraatlikku, sõltumatut, suveräänset ja jõukat Ukrainat, kellel on edasise agressiooni vastu heidutus- ja kaitsevahendid”, vahendab CNN.

Biden kirjutas, et uus relvasaadetis „võimaldab neil anda täpsemaid lööke põhiliste sihtmärkide pihta lahinguväljal Ukrainas”.

Biden püüdis selgelt väljendada, mis on USA eesmärk Ukrainas, ja märkis ettevaatlikult, et USA ei püüa Venemaaga otseselt vastasseisu sattuda.

„Me ei otsi sõda NATO ja Venemaa vahel. Nii palju, kui ma hr Putiniga ka eri meelt olen ja pean tema tegevust pööraseks, ei püüa Ühendriigid kutsuda esile tema kukutamist Moskvas,” teatas Biden umbes kaks kuud pärast seda, kui oli Varssavis kuulutanud, et Putin „ei saa võimule jääda”. „Nii kaua, kuni Ühendriike või meie liitlasi ei rünnata, ei sekku me otseselt sellesse konflikti kas Ameerika sõdurite saatmise näol Ukrainasse võitlema või Vene vägede ründamise näol.”

Biden teatas ka, et USA ei õhuta ega aita kaasa Ukraina rünnakutele väljaspool Ukraina piire. „Me ei taha sõda pikendada lihtsalt Venemaale valu tekitamiseks,” kirjutas Biden.

Bideni sõnul ei näe USA ametnikud praegu mingeid viiteid sellele, et Venemaal oleks kavatsus Ukrainas tuumarelva kasutada, kuigi Venemaa kohatine tuumerelvaga vehkimise retoorika on iseenesest ohtlik ja äärmiselt vastutustundetu.

„Las ma ütlen selgelt: igasugune tuumarelvade kasutamine selles konfliktis igasuguses ulatuses oleks täiesti vastuvõetamatu nii meile kui ka ülejäänud maailmale ja tooks kaasa rängad tagajärjed,” kirjutas Biden.

USA administratsiooni kõrged ametnikud kinnitasid eile teateid, et USA saadab Ukrainasse USA-s toodetud suure mobiilsusega suurtükiväe raketisüsteemid HIMARS.

Ametnike sõnul varustatakse HIMARS-id laskemoonaga, mis võimaldab ukrainlastel rakette umbes 80 kilomeetri kaugusele saata.

Süsteemi maksimaalne tegevusulatus on umbes 300 kilomeetrit, aga ka 80 kilomeetrit on palju pikem vahemaa kui võimaldavad praegu Ukraina käsutuses olevad süsteemid. Näiteks USA saadetud haubitsad M777 tulistavad umbes 25 kilomeetri kaugusele.

Täna ametlikult teatavaks tehtav USA julgeolekuabi pakett sisaldab ka õhuvaatlusradareid, lisa tankitõrjerelvi Javelin, soomusevastaseid relvi, suurtükimürske, helikoptereid, taktikalisi sõidukeid ja varuosi.



Jaga
Kommentaarid