Peretoetuste tõstmist kätkev eelnõu kujuneb homme järjekordseks lakmustestiks, mille najal saab laiem üldsus mõõta meie valitsusparteide võimekust - ja tahet - üheskoos riiki juhtida.

Keskerakond punnitab iga hinna eest, et eelnõu läheks läbi - seda hoolimata nii koalitsioonikaaslaste kui partei enese ladviku seas ilmnevast vastumeelsusest. Reformierakond teeb aga ainsa parteina omalt poolt kõik, et seda protsessi nurjata. Nende eesmärk on panna tsentriste eelnõud tagasi tõmbama või seda algatust lihtsalt sahtlisse jätma, arutamaks peretoetuste tõstmist põhjalikumalt edasi sügisel.

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) märkis viimatisel valitsuse pressikonverentsil, et oravad on valmis kasutama kasvõi obstruktsiooni, takistamaks parlamentaarsete tööprotsesside ärakasutamise läbi koalitsioonipartneri algatust edasi edenemast.

Kõrvutamine Orbániga

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder soovitab Kallase juhitud reformaritel eelnõud puudutava suhtes tuure maha tõmmata.

“Peaminister on väga palju õppinud Viktor Orbánilt, kuidas parlamentaarset demokraatiat ühes riigis likvideerida,” märkis Seeder peretoetusi puudutavate teravate arutelude taustal. “Kallas ja Orbán moodustaksid paraja paari poliitikas, kui ta kavatseb sellest eelnõust üle sõita.”

Kui peaministripartei hakkab rakendama obstruktsiooni, on see lihtsalt tragikoomiline.

Helir-Valdor Seeder

Seeder märkis, et Kaja Kallase juhtimisel kiputakse eelnõusid massiliselt siduma valitsuse usaldushääletusega - sedasi jääb tema sõnutsi soiku parlamentaarne arutelu.

“Eesti vabariigi ajaloos pole olnud, et nii massiliselt oleks seda tehtud,” sõnas Isamaa esimees. “Ja kui peaministripartei hakkab rakendama obstruktsiooni, on see lihtsalt tragikoomiline. See seab parlamendi ja Eesti poliitilise eliidi väga kummalisse olukorda. EKRE ja Reformierakond on justkui leidnud ühise kultuuri, kuidas parlamendi tööd tasalülitada.”

Seedri silmis on tegemist autoritaarsele riigikorrale omase ilminguga.

“Kallas on sedasi tugeva sammu Orbáni suunas astunud,” märkis Seeder, kelle sõnul ei loo peaministripartei parlamendis pinnast erakondadevaheliseks koostööks. ”Niisugust autoritaarset hoiakut, kus valitsus dikteerib parlamendile ette, sellist pole olnud peale iseseisvuse taastamist.”