Venemaa föderatsiooni 64. motoriseeritud laskurbrigaad, kes kuni märtsi lõpuni teostas sõjalisi operatsioone Kiievi külje alla Butšas, sai Venemaa valitsuselt aunimetuse kaardiväebrigaad. Just see brigaad saatis korda Butša massimõrva.

CNN-i ajakirjanikud küsitlesid Butša elanikke ja kohalikke prokuröre. Elanikud kirjeldasid, kuidas 64. morotiseeritud laskurbrigaadi sõdurid piinasid ja hukkasid inimesi nii Butšas kui ümbritsevates asulates valimatult.

Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova märkis, et kõik brigaadi sõjakuriteod pandi toime tsiviilelanikkonna hirmutamiseks.

"Need sõdurid on kuulsad oma röövide ja vägistamiste poolest, kuid selle asemel, et brigaadis korda luua, varustas Venemaa väejuhatus nad moodsate relvadega ja saatis nad Ukrainasse," ütles üks Ukraina luureametnik CNN-le.

Ukraina kaitseministeeriumi kaitseluure andmetel loodi see brigaad pärast Vene-Gruusia sõda 2008. aastal.

1. aprillil, kui Ukraina väed Butša vabastasid, avastati linnas massiliselt tapetud tsiviilelanikke, kellest osad lebasid linnatänavatel ja paljud olid maetud massihaudadesse.

Kohapeal viibinud BBC ajakirjanikud avaldasid, et Butšas oli hukkunud üle tuhande tsiivilisiku, kellest otseses sõjategevuses hukkus vaid väike hulk - vähemalt 650 olid Vene sõdurite poolt hukatud. Paljud Butša elanikud on hiljem avalikkusele kirjeldanud Vene vägede korraldatud sõjakuritegusid, sealhulgas mõrvasid ja vägistamisi.

Jaga
Kommentaarid