Karilaid kutsub Reformierakonda eelnõu toetamisega liituma. Ta jutust käib korduvalt läbi, et juba juunis tahetakse seadusemuudatus ikkagi vastu võtta ning Reformierakonna soov rääkida sellest sügisel eelarveläbirääkimiste ajal neid ei kõneta.

"Kindlasti ei tulnud me selle algatusega välja juhuslikult. Oli fraktsioonis tõsiseid arutelusid. Me ei lähe avalikkust narrima, et tuleme välja poliitilise mõttega ja siis ütleme, et teate, asjaolud on muutunud, jätame kogu asja sahtlisse," räägib ta. "Meie soovime tegutseda kohe, partner aga ütleb, et ootame," märgib ta ja lisab, et nad ootavad, mis ettepanekuid eelnõu võimaliku muutmise puhul siis Reformierakond teeb. Hetkel neid tema sõnutsi pole. Karilaiu meelest pole Keskerakond kujunenud valitsuskriisi taga. "Me pole rääkinud, et sooviks koalitsioonist lahkuda ja midagi uut teha," ütleb ta ja viitab taaskord, et Reformierakond peaks lihtsalt eelnõu toetamisega liituma.

Karilaid tõdeb, et kindlasti pole antud eelnõu võluvits, mis demograafilised probleemid täielikult lahendaks, aga sellest on tema hinnangul abi.

Kuidas on aga lood kulude katmisega? Karilaid räägib headest maksulaekumistest ja ka laenurahast. Tema sõnutsi saab nõnda edaspidi tegeleda ka teiste probleemidega, näiteks kõrghariduse ja omastehoolduse rahastust puudutavaga. "Kriisiajal on vaja teha erakordseid samme, julgemalt investeerida ka tulevikku. Kas või siis laenuraha abil!"

Erakondade reitingutest kajab vastu, et hoolimata lastetoetuste eelnõu esilekerkimisest on ikkagi Reformierakond jätkuvalt sõiduvees, Keskerakonna toetus pole tõusnud.

"Ma arvan, et valija vaatab, kas teeme midagi lõpuni nii olulises küsimuses. Kas retooriliselt oleme siin aktiivsed või suudame midagi kokku leppida ja ära teha. Oodatakse tulemust," arvab Karilaid.

Kõigest pikemalt erisaates.

Kallase ultimaatum

Keskerakond esitas riigikogus kolmanda lapse peretoetuse tõstmise eelnõu, millele andsid allkirja 54 parlamendisaadikut kõigist erakondadest peale Reformierakonna. Eelnõust on välja kasvanud korralik valitsuskriis, kus peaminister Kaja Kallas on öelnud, et kui eelnõu läbi läheb, siis on praeguse koalitsiooniga kõik.

Eelmisel valitsuse pressikonverentsil sõnas Kallas, et maksulaekumised ei kata täiendavaid vajadusi, mis on tekkinud. "Jällegi rõhutan, et seda ei saa katta laenuga, laen on ühekordne, seda tulu selle kulu katteks on vaja leida igal aastal täiendavalt 300 miljonit," ütles ta lastetoetuste tõstmise kohta.