Kaja Kallas ütles Vikerraadio saates "Stuudios on peaminister", et Reformierakond on Keskerakonnaga mitu korda rääkinud, et kui on soov tõsta lastetoetusi, arutatakse seda järgmise aasta eelarve käigus, vahendab ERR.

"Keskerakond on valinud selle tee, et nad otsivad lahendust koalitsioonist väljast, aga selge on see, et kui need asjad lähevad nii läbi, on uus poliitiline reaalsus, et seda koalitsiooni lihtsalt ei ole. See on väga selgelt just põhjusel, et ei saa olla nii, et on valitsus, kes justkui vastutab riigieelarve tulude ja kulude eest, aga valitsuse selja taga lepitakse kokku kulusid, mis riigieelarvesse täiendavalt tulevad, aga kulud peaks leidma valitsus," lausus Kallas.

"See pole lihtsalt õige. Sellisel juhul peab ka need tulud leidma keegi teine," lisas ta.

Peaministri sõnul tahavad kõik lahendada populaarset osa võrrandist, aga ebapopulaarset osa – seda, et tulud saavad tulla kas maksutõusudest või eelarvekärbetest – mitte.

Küsimusele, kas ta ei kavatse järele anda, vastas Kallas, et kuna tema ei ole seda olukorda tekitanud ega eskaleerinud, on ainus, kes seda lahendada saab, Keskerakond.

Küsimusele, kas valitsuserakondade esimeeste vahel puudub lugupidamine ja usaldus, vastas Kallas, et möönab probleemi olemasolu, kuid üldiselt ta usaldab inimesi ja ka Keskerakonna esimehe Jüri Ratasega on neil olnud hea koostöö.

Keskpartei juhatus kogunes erakorraliselt

Skandaalse eelnõu esimene lugemine on riigikogus järgmisel esmaspäeval. Keskerakond pole oma algsetest seisukohtadest taganenud. Küll aga on vastuolusid partei sees. Hiljuti kutsus Lauri Laats erakorraliselt kokku erakonna juhatuse.

Delfi andmetel oli Laatsi initsiatiivi ajendiks Keskerakonna Tallinna linnajuhtide soov taltsutada ja mõista erakonna parlamendi fraktsiooni juhtide Jüri Ratase ja Jaanus Karilaiu soolotsemist.