"Maailmas tuleb kriis. Teine kriis peale energiakriisi, mille Venemaa on provotseerinud. Nüüd tekitab see toidukriisi, kui me ei vabasta Ukraina kaubateid, ei aita Aafrika riike, Euroopat, Aasiat, kes neid toiduaineid vajavad," ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtumisel meediaga pärast kõnelusi Portugali peaministri António Costaga laupäeval Kiievis, seisab Ukraina presidendikantselei avaldatud teates.

Zelenskõi süüdistas Venemaad 22 miljoni tonni toiduainete ekspordi blokeerimises ja hoiatas, et kui Ukraina sadamaid ei avata, ähvardab paljusid riike toidukriis.

"Maailma üldsus peab aitama Ukrainal meresadamate blokaadist vabaneda, vastasel juhul järgneb energiakriisile toidukriis ja sellega seisavad silmitsi paljud teised riigid," ütles Zelenskõi avalduse kohaselt.

"Venemaa on blokeerinud peaaegu kõik sadamad ja kõik nii-öelda merelised võimalused eksportida toitu – meie teravilja, otra, päevalille ja palju muud," ütles Zelenskõi.

Zelenskõi sõnul on mereteede vabastamiseks mitmeid viise. Üks neist on sõjaline.

"Seetõttu pöördume [sadamete vabastamiseks] vajalike relvade saamiseks päringutega oma partnerite poole," kinnitas ta.

Zelenskõi süüdistas Moskvat ka toidukaupade järkjärgulises varastamises ja katses neid maha müüa.

Ka Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus laupäeval ühismeedias Venemaad üles lõpetama blokaad Ukraina sadamatele, öeldes, et sellega on miljonid inimesed seatud näljahäda ohtu. Kuleba kirjutas Twitteris, et koos liitlastega on suudetud luua kaks alternatiivset maismaateekonda toidu eksportimiseks Aafrikasse ja muudesse piirkonadesse.

Enne sõda moodustasid Venemaalt ja Ukrainast pärit nisutarned ligi 30% maailma nisukaubandusest. Ukraina on USA välisministeeriumi andmetel maailma suuruselt neljas maisi eksportija ja viies nisu eksportija.

ÜRO Maailma Toiduprogramm, mis aitab kindlustada maailma toidupuuduses vaevlavaid piirkondi, ostab igal aastal Ukrainast umbes poole oma nisust ja on hoiatanud kohutavate tagajärgede eest, kui Ukraina sadamaid ei avata.

Jaga
Kommentaarid