See süsteem on hingamisteede viirusnakkuste hooajalise epideemiaprotsessi intensiivsuse ja ringlevate viiruste etioloogilise struktuuri määramiseks ning haiglate koormuse prognoosimise kasutatav seiremetoodika.

Seni on seda Eestis kasutatud kaheksa nakkushaiguse uurimiseks: gripiviirus A, gripiviirus B, RS-viirus, paragripiviirus, HMPV metapneumoviirus, adenoviirus, rinoviirus ja SARS-CoV-2. Kuna pandeemia tingimustes oli vaja SARS-CoV-2 viirus tuvastada kiiresti ja laialdaselt, jäi selle täiemahuline hõlmamine olemasolevasse süsteemi puudulikuks. Järgmisel hooajal juurutatakse paneeli ka SARS-CoV-2 viirus.

Seni on Eestis sentinelseirega hõlmatud 11 maakonda, lisaks Tallinn ja Narva. Seires osalevad ametlikult 66 perearsti, kes esitavad iga nädal andmeid gripilaadsetesse haigustesse haigestumise kohta oma nimistu piires ning võtavad proove laboratoorseks uuringuks.

Elanikkonna hõlmatus sentinelseirega on Eestis 10,2%. Sentinelseire andmed gripi kohta loetakse usaldusväärseks, kui seirega kaetud elanikkonna osatähtsus on suurem kui 2,5%. Edaspidi peab terviseamet (TeA) kindlaks tegema, kas SARS-CoV-2 viiruse leviku hindamiseks on senise valimi suurus ja katvus piisavad. Sentinelseires osalevad perearstid koguvad patsientidelt analüüsimaterjali ja saadavad selle terviseameti nakkushaiguste laborisse, kus lisaks SARS-CoV-2 viirusele hinnatakse proovimaterjali ka teiste hooajaliste viiruste suhtes. Analüüsi tulemused kantakse laborianalüüsi saatekirja vastusena tervise infosüsteemi (TIS), kus need on nähtavad nii patsiendile kui ka perearstile.

Õigeaegse ravi alustamise seisukohalt on oluline, et analüüsi tulemused jõuavad perearstini võimalikult kiiresti, hiljemalt järgmiseks päevaks. Seni on sedavõrd kiire tulemuste laekumine olnud logistilistel põhjustel võimalik vaid Tallinna ja Harjumaa perearstide proovide puhul. TeA loob operatiivsema logistilise võimekuse ka teistesse piirkondadesse. Kuivõrd toimiva sentinelseire raames kogutakse proovimaterjalina ninaneelukaabe ning analüüs teostatakse PCR-meetodil, on võimalik kogutud materjalist määrata ka SARS-CoV-2 viiruse tüvi.

Jaga
Kommentaarid