Keskerakonna saadik Maria Jufereva-Skuratovski tõdes Delfile, et vähemalt teisipäeva pärastlõuna seisuga pole temale teadaolevalt ükski riigikogu keskerakondlane väljendanud rahulolematust fraktsioonis kokku lepitud hoiakuga valitsuse praegust koosseisu toetada.

“Põhjusi, miks peaministrit umbusaldada, mul pole. Usaldan ja toetan Kaja Kallast ja praegust valitsust,” sõnas Jufereva-Skuratovski.

“Hääletan ikka nii, nagu fraktsioonis kokku lepitud.” rääkis Delfile ka Marika Tuus-Laul, teine keskerakondlane riigikogus. “Poliitikat ei tehta üksinda”.

Fraktsiooni liige Tõnis Mölder kinnitas, et keskerakondlaste seas valitseb küsimuses "väga selge üksmeel". "Poliitika pakub ikka üllatusi, aga hetkeseisuga arvan ma küll, et ühtegi üllatust tulemas pole," rääkis endine keskkonnaminister.

Usaldushääletus toimub homme riigikogu istungil algusega kell 14. Enne seda vastab peaminister Kaja Kallas kell 12 riigikogu infotunnis saadikute küsimustele seoses lastetoetuste, valitsuskriisi ja lisaeelarvega.

Mis juhtus?

Valitsus otsustas esmaspäeval siduda 2022. aasta lisaeelarve valitsuse usaldusküsimusega, kuivõrd Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) esitas eelnõule ligi 700 muudatusettepanekut, mis teeb lisaeelarve menetlemise parlamendis pea võimatuks. Eelnõu sidumine valitsuse usaldushääletusega võimaldab sadade muudatusettepanekute läbihääletamisest mööda minna.

Kui usaldusküsimusega seotud eelnõud Riigikogus toetust ei saa, tingib see valituse tagasiastumise, mis omakorda kutsub esile erakorralised valimised.

Mai alguses koostatud 800 miljoni euro suurune lisaeelarve keskendub peamiselt sõjakuludele: ligi 247 miljonit eurot läheb Eesti julgeoleku ja vastupanuvõime tugevdamiseks, 257 miljonit energiajulgeoleku tõstmiseks ning ligi 242 miljonit eurot eraldatakse sõjapõgenikega seonduvate kulude esmaseks katteks.