Eesti Kindlustusseltside Liidu andmetel oli mullu torulekkest põhjustatud keskmine kahju 1740 eurot. 30 kodu puhul küündis aga kahjusumma üle 20 000 euro.

Uued torud lekivad tavaliselt paigaldus- või tootmisvigade tõttu. Levinud põhjused on torude vale valik või ühendamine ja torustiku ebapiisav toestus või isoleerimine. Suur lekkeoht on oma eluea ületanud torudel.

Kuidas saab toruleket ära hoida?

Torulekke hilisel avastamisel võivad kahjustused olla väga suured. Neid saab ära hoida torustike hoolduse ja perioodilise ülevaatusega. Kui torud ei ole nähtaval, aitab lekkeid varakult avastada lekkedetektor.

Iga inimene saab torustiku heakorra eest ka ise hoolitseda. Vee kvaliteedi muutus, torustikku tekkinud müra või vibreerimine, praod või roosteplekid torul viitavad, et torustikuga ei ole kõik korras. Ka ummistusega on mõistlik tegeleda enne, kui vesi hakkab soovimatust kohast välja pressima. Talvel ei tohi jätta keldris aknaid lahti, sest külm õhk ja niiskus võivad torusid kahjustada. Samuti tuleks vältida niiskust suvel.

Korrosioonist annab märku vee punakas või must värv, mikrobioloogilisest tegevusest aga ebameeldiv maitse ja lõhn. Roostetamise toimel võivad tekkida torudele punakaspruunid või sinakad laigud. Torustiku probleemidele võivad viidata ka süsteemi rõhu vähenemine, läbilaskevõime järsk muutus, vibratsioon ja müra torudes.

Mis mõjutab torustiku eluiga?

Torustiku eluiga võib järsult väheneda, kui seda mõjutavad ebasobivad olud. Sageli põhjustavad toru purunemist rõhu muutused, ehitusvead, väsimuspurunemine ning väliskeskkonna halb mõju, nagu pidev niiskus või toru külmumine. Metalltorude peamine lekke põhjus on korrosioon ehk roostetamine.

Ükski torustik ei kesta igavesti. Toru eluiga sõltub toru materjalist, ühendustest, vanusest, läbimõõdust ning tootmise, paigaldamise ja parandustööde kvaliteedist. Sõltuvalt materjalist on torude tavapärane eluiga 20 kuni 50 aastat. Üle 20 aasta vanuse hoone põhjalikul renoveerimisel on soovitatav uuendada ka kogu torustik.

Torustike eluea pikendamiseks tuleb vältida hoonetes liigniiskust, tagada torude toestus, soojustus ja juurdepääs torudele, et neid saaks regulaarselt kontrollida. Torutöödel tuleb nõuda standardite järgimist, kompetentsust ja teha ehitusjärelevalvet.

Eesti Kindlustusseltside Liidu statistika kohaselt hüvitas kindlustus mullu kodude taastamiseks 33 miljonit eurot. Koduga seotud kindlustusjuhtumeid oli kokku 18 000 ja pooled neist põhjustasid torulekked, mille kogukahju oli 15 miljonit eurot.

Loe lähemalt vastutuskindlustusest siit.

Jaga
Kommentaarid