Ukraina asekaitseminister Hanna Maljar ütles, et 53 raskelt haavatud sõdurit evakueeriti Azovstalist Venemaa kontrolli all olevasse Novoazovski linna. Veel 211 sõjaväelast toimetati samuti DNR-i kontrolli all olevasse Olenivkasse (venepäraselt Jelenovkasse).

Maljari sõnul loodetakse lähiajal korraldada vangide vahetus Ukraina ja Venemaa vahel, mis võimaldaks Mariupoli kaitsjatel vabadusse pääseda. Ta lisas, et kõiki sõdureid pole veel suudetud tehasest välja tuua, ent protsess viimaste päästmiseks jätkub.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kinnitas öösel samuti Mariupoli kaitsjate evakueerimist Azovstali tehasest. "Me loodame meie poiste elud päästa. Ja ma tahan rõhutada: Ukraina vajab oma kangelasi elusana," ütles Zelenskõi. "See on meie põhimõte."

Ukraina peastaap märkis omalt poolt, et Azovstali kaitsjad täitsid oma lahingumissiooni.

Azovstali evakuatsioon

Lahingud Mariupoli varemetes on sümboliseerinud Ukraina vastupanu terve Venemaa invasiooni vältel. Enamik tsiviilisikutest, kes otsisid peavarju suures nõukogudeaegses terasetehases, evakueeriti selle kuu alguses.

"Elude päästmiseks viib kogu Mariupoli garnison ellu kõrgeima sõjaväejuhatuse kinnitatud otsuse ja loodab seda tehes Ukraina rahva toetusele," teatas Azovi rügement esmaspäeva õhtul.

Avaldus tuli vaid mõned tunnid pärast seda, kui Venemaa teatas, et on nõustunud evakueerima haavatud Ukraina sõdurid Venemaa kontrolli all oleva Novoazovski linna meditsiiniasutusse.

Ukraina hinnangul hukkus Mariupoli piiramises kümneid tuhandeid tsiviilisikuid. Vene väed pommitasid kuude vältel lakkamatult sadamalinna, kus elas sõja eel umbes 400 000 elanikku. Viimased kaitsjad, sealhulgas paljud haavatud, pidid Euroopa ühe suurima metallurgiatehase Azovstali all asuvates punkrites vastu pidama nädalaid.

"Haavatute äraviimises on saavutatud kokkulepe," seisis Venemaa kaitseministeeriumi eilses avalduses. "Avatud on humanitaarkoridor, mille kaudu haavatud Ukraina sõdurid toimetatakse meditsiiniasutusse Novoazovski lähedal."


Jaga
Kommentaarid