Rootsi ja Soome peavad lõpetama terroristlike grupeeringute toetamise oma riikides, pakkuma Türgile julgeolekugarantiid ning tühistama ekspordi keelud Türgile, kui soovivad NATO liikmeks saada, ütles Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu täna Berliinis pärast NATO välisministrite kohtumist.

Türgi välisminister lisas, et türklased ei ähvarda kedagi ega püüa kauplemiseks jõuõlga suurendada, vahendab Reuters. Nõudmised puudutavad ennekõike Rootsis tegutsevat kurdide parteid PKK, mis on nii Türgis kui ka Euroopa Liidus ja USAs tunnistatud terroristlikuks ühenduseks.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas samuti pärast kohtumist välisministritega, et Türgi ei blokeeri kahe Põhjamaa liitumist ning avaldas veendumust, et eriarvamused saavad lahendatud.

Sama kinnitas Türgi välisminister Cavusoglu: vestlused Soome ja Rootsi kolleegidega neil teemadel olevat head ning samuti olevat arutatud, kuidas Türgi nõudmisi lahendada. Türklased esitasid ka soomlastele ja rootslastele tõendeid sellest, et nende riikides tegutsevad terroristid. Näiteks olevat nädalavahetusel toimunud Stockholmis PKK koosolek.

Reedel üllatas Türgi liitlasi ja poliitavalikkust, kui ütles, et ei saa toetada Rootsi ja Soome NATO-sse astumist, sest need on riigid, mis on "koduks mitmetele terroristlikele organisatsioonidele". Laupäeval täpsustas Türgi enda seisukohta ning ütles, et Erdogani öeldu ei tähenda, et Türgi blokeeriks Soome ja Rootsi liikmeks saamise.

Soome president Sauli Niinistö märkis täna, et Türgi presidendi sõnavõtt tekitab temas segadust, sest kuu aja eest oli ta saanud kinnituse, et Türgi toetab Soome liitumist NATO-ga.

Soome kinnitas, et vormistab täna parlamendile hääletuseks mineva NATO-ga liitumise otsuse. Rootsi ajakirjanduse teatel on Rootsil kavas NATO-le liitumistaotlus esitada teisipäeval.

NATO laienemine peab olema ühehäälselt toetatud kõigi 30 liikme poolt. Lisaks peavad otsuse kinnitama kõigi liikmesriikide parlamendid.

Stoltenbergi sõnul saab Rootsi ja Soome vastu võtmine NATOsse olema organisatsiooni ajaloos kiireim laienemine, mis 70aastase ajaloo jooksul toimunud.

Jaga
Kommentaarid