Grozev ütles Telegrami kanalile Agenstvo Novosti, et Austria põhiseaduse kaitse ja terrorismivastase agentuuri endised agendid Martin Weiss ja Egisto Ott võivad lisaks olla seotud Venemaa luurega. Agentuur ise on praeguseks sellel kujul likvideeritud.

Ott on praeguseks uurimise all ja vahistatud, Weiss aga Austriast lahkunud ja arvatakse viibivat Lähis-Idas, märkis Grozev. Mõlemat kahtlustatakse Venemaale tundlike andmete lekitamises. Austria meedia teatel tegid mõlemad koostööd pankrotistunud Saksa finantsettevõtja Jan Marsalekiga, kes arvatakse praegu olevat Venemaal. Saksa ajalehe Handelsblatti teatel on Marsalek sõpradele hoobelnud oma koostööga GRU-ga. Samuti näitab Spiegeli, Bellingcati ja teiste väljaannete ühisuurimine, et Marsaleki üks nõunikest Andrei Tšuprõgin oli GRU palgal.

Tänavu veebruaris kutsuti Grozev Austria prokuratuuri vestlusele, kus teda teavitati, et Weiss ja Ott tegelesid ka tema kohta info kogumisega. Prokuratuuri töötajate vahendatud internetivestluste logidest võis näha, et Ott pidas oma vestluskaaslasega (arvatavasti Weiss) kahel korral Grozevi teemal nõu, saades temalt 2020. aasta detsembris ülesandeks kogu Grozevi kohta kättesaadav info välja selgitada. „Ta kahjustab meie asja, ta tegutseb meie sõprade vastu ja on isegi värvanud Austria ajakirjanikke, et meie sõprade vastu tegutseda,” pahandas Weissiks peetud vestluskaaslane.

Grozev ja Bellingcat tegelesid sel ajal Venemaa organiseeritud palgamõrva uurimisega, mille käigus tapeti Berliinis tšetšeeni emigrant Zelimkhan Hangošvili. Grozev märkis, et pärast veebruarikuist kohtumist prokuröridega ei ole tanimetatud uurimise kohta rohkem infot saanud.

Jaga
Kommentaarid