Kallase rääkis, kuidas eilse eilse aruteluga liitus video vahendusel Ukraina asepeaminister Olha Stefanishija, kelle osaluse katkestas õhuhäire. „Kui konverentsi esineja peab keset paneeldiskussiooni õhuhäire tõttu varjendisse kiirustama, teeb see veel mustvalgemalt selgeks, mis on kaalul,“ märkis Kallas ning lisas, et iga hinna eest rahu saavutamist tuleb vältida.

Kallas rõhutas, et sõjaväsimusele ei tohi järele anda, sest esmatähtis on õiglus ja agressori vastutusele võtmine. „Me ei tohi teha samu vigu, mida oleme juba varasemalt korduvalt teinud. Kui me ei suuda agressorit peatada, siis arvab ta, et agressioon tasub enda ära ja kõik sõjakoledused jäävadki korduma,“ tõdes Kallas. Tema sõnul peame mõistma ka seda, et me ei saa pöörduda Venemaaga tavapäraste suhete juurde.

Kallas tõi välja ka selle, et tema hinnangul ei ole kohane sõjakurjategijaga rääkida. „Miks rääkida sõjakurjategijaga? Putiniga rääkimine ei anna mingit tulemust,“ ütles Kallas. „Kui temaga räägitakse, ei jõua talle kohale selge sõnum, et ta on isoleeritud,“ ütles Kallas.

Samuti viitas peaminister ajaloo tähtsusele. „Kui vaatame Venemaad, siis näeme, et kuigi Nõukogude Liit lagunes, siis Venemaa imperialistlik meelelaad ja stalinismi ülistamine ei ole kuskile kadunud ning see on väga ohtlik,“ viitas Kallas ajaloo tähtsusele. Kallas lisas, et kommunismi kuritegusid ei ole Venemaal kunagi sellisel määral hukka mõistetud kui natsismi kuritegusid.

Jaga
Kommentaarid