Ukraina peaprokuröri kantselei teatel süüdistatakse Vene seersanti seaduste ja sõjatavade rikkumises koos tahtliku tapmisega.

Uurimise käigus tehti kindlaks, et Moskva oblastis baseeruva 4. Kantemiri tankiüksuses teeniv Šõssimarin, kelle kolonni Ukraina relvajõud purustasid, tulistas koos nelja teenistuskaaslasega põgenedes 28. veebruaril automaadist eraautot, mis hõivati.

Läbi lastud rehvidega varastatud autoga sõitsid okupandid Sumõ oblasti Tšupahhivka asulasse. Teel nägid nad relvastamata külaelanikku, kes sõitis jalgrattaga ja rääkis telefoniga. Üks sõjaväelastest käskis süüdistataval tsiviilisiku tappa, et ta neid välja ei annaks.

Süüdistatav tulistas auto avatud aknast Kalašnikovi automaadist mitu sihitud lasku 62-aastase kannatanu pihta. Mees suri kohapeal, mõnekümne meetri kaugusel oma majast.

21-aastane Šõssimarin on Ukrainas vahi all ning teda ähvardab eluaegne vanglakaristus.

Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova sõnul on oluline, et sõjakuriteo kohtuprotsessi ei algatata mitte tagaselja, vaid nii, et süüdistatav on õigusemõistmise ajal Ukrainas.

Vadim Šõssimarinit (paremal) intervjueeris kahe kuu eest Ukraina ajakirjanik Volodõmõr Zolkõn (vasakul) ning veel eelmisel nädalal avaldas SBU ka Vene sõduri videole lindistatud ülestunnistuse. Mõlemad videod on tänaseni kogu maailmale vaatamiseks väljas.

Tuhanded sõjakuriteod

Ukraina prokuratuur tegeleb praegu enam kui 10 000 sõjakuriteo juhtumiga kogu Ukrainast, sealhulgas hukkamised, seksuaalvägivald ja laste sunniviisiline väljasaatmine Venemaale.

Juhtumite arv kasvab iga päev, nagu ka tõendite hulk.

Ainuüksi Kiievi oblastis, kus Vene väed okupeerisid enne taandumist mitmeid linnu ja külasid, on peaprokurör Venediktova sõnul Ukraina võimudel teavet rohkem kui 1000 hukkunud tsiviilisiku kohta, kuigi on selge, et mõrvatute koguarv võib olla suurem.

Paljud ohvritest olid Vene vägede poolt julmalt maha lastud.

Jaga
Kommentaarid