Keskerakond alustas neljapäeva riigikogus lastetoetuste reformi eelnõu äkilise sisseandmisega ning sellele korjati opositsioonierakondade toetusallkirjad. Reformierakonda tabas koalitsioonipartneri soolo üllatusena ja peaminister Kaja Kallas ei jätnud valitsuse pressikonverentsil välja näitamast, et koostöö Keskerakonnaga paistab otsas olevat. Kallas esitas pressikonverentsil avaliku väljakutse riigikogu kuluaarides taas sahinate järgi valitsuspööret plaanivatele Keskerakonnale, EKRE-le ja Isamaale, et nad võtaksid siis umbusaldusega valitsuse maha. Samuti rääkis Kallas, et valitsuse lagunemise korral oleks ta valmis proovima uut liitu Isamaa ja sotsidega. Mida see kõik tähendab, analüüsivad Delfi „Erisaate“ stuudios Eesti Ekspressi ja Delfi ajakirjanikud Urmas Jaagant ja Herman Kelomees. Saatejuht on Raimo Poom.

1x
00:00

Nii Jaagant kui Kelomees naasid äsja Toompealt valitsuse pressikonverentsilt ja vahendasid algatuseks sealseid emotsioone.

Urmas Jaagant kirjeldas seal valitsenud halbade emotsioonide õhkkonda. „Võibolla päris valitsuse lõpp veel ei ole, aga ta on päris lähedal. Need ilmed, kuidas teineteisega pressikonverentsil suheldi, ei jätnud eriti head muljet tõesti. Kuuldavasti oli ka valitsuse istung olnud üsna pingeline. Sellest muidugi ülekandeid ei pakuta, aga inimesed, kes kohal olid, teavad. Pinged on suured. Terviklik mulje on see, et peaminister Kaja Kallase juures tajusin suurt, tugevat pettumust. Ühesõnaga olid halvad emotsioonid,“ rääkis ta.

Jaagant lisas: „Tähelepanuväärne oli see, et Jaak Aab, kes pressikonverentsil pidi Keskerakonna vaatest asju selgitama, ei tundnud end sugugi mugavalt. Tema nihelemine oli selgelt näha. Tema ei paista olevat nende hulgas, kes arvaksid, et valitsus vajaks lõhkumist. See näitab, et üritajad on kuskil mujal. Me teame, kus nad on: nad on riigikogu fraktsioonis.“

Herman Kelomees selgitas, kuidas lastetoetuste reformi eelnõust sai kiiresti kriisi esilekutsumise ettekääne. „Siin tasub välja tuua, et Reformierakond oli valmis arutama vaidlusalust lastetoetuste reformi eelnõu. Esmaspäeval oli olnud veel jutt, et seda tehakse sügisel eelarve raames. Aga järku pärast seda öeldi, et teevad ta siis jaanipäevaks ära. Käisin hommikul ka riigikogus, kus keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid poseeris rõõmsalt rohkem kui 51 allkirjaga selle eelnõu all. Ükski neist polnud Reformierakonna liikme oma. Kiire kommentaari sellele saab anda Kaja Kallase enda sõnadega, kui ma küsisin, kas see on õige valitsuspartei, kui selle ajal lähevad läbi eelnõud teiste erakondade allkirjadega. Ta vastas, et ei ole.“

Kuid miks tuleb uus kriis just praegu? Aasta alguses katsusid eelmise koalitsiooni juhid samalaadset käiku, kuid lõid araks, sest märkasid lugeda põhiseadust, mille järgi võib valitsuse umbusaldamine tuua kaasa erakorralised valimised. Kas nad nüüd seda siis enam ei karda? Kas eelmise Keskerakonna-EKRE-Isamaa koalitsiooni taastamine oleks lihtne? Või kas Kaja Kallasel oleks lootust teha uus valitsus sotside ja Isamaaga, kuula juba saatest!