Keskerakonna fraktsiooni eelnõu eesmärk on toetada Eesti lastega perede toimetulekut.

Kui eelnõu vastu võetakse, suureneb esimese ja teise lapse lapsetoetus 100 euroni praeguse 60 euro asemel ehk samale tasemele, nagu on lapsetoetus kolmandale ja järgmistele lastele. Edaspidi on lapsetoetus võrdselt iga lapse eest 100 eurot kuus.

Muudatus suurendaks kolme- kuni kuuelapseliste perede lasterikka pere toetust 300 euro asemel 700 euroni kalendrikuus ning seitsme- ja enamalapseliste perede lasterikka pere toetust 900 euroni varasema 400 euro asemel.

Keskerakonna prognoosi kohaselt läheksid sellised muudatused 2023. aastal riigile maksma umbes 285 miljonit eurot.

Fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid sai Keskerakonna esimehelt Jüri Rataselt enne eelnõu üleandmist julgustava patsutuse.

Eesti Ekspress kirjutas eile, et Keskerakonna lastetoetuste eelnõu võib kujuneda valitsusele saatuslikuks tüliõunaks, kuna Reformierakonnale ei meeldi idee sedavõrd suurest riigieelarve kulureast. Ekspress selgitab ka, kuidas eelnõu on seotud Isamaa erakonna poliitilise tahtega, mis võib väljaande arvates viidata plaanile taastada Keskerakonna, Isamaa ja EKRE valitsus.

Delfi uuris eile Keskerakonna fraktsiooni esimehelt Jaanus Karilaiult ja Isamaa esimehelt Helir-Valdor Seederilt, kas kolm erakonda on pidanud läbirääkimisi praeguse valitsuse kukutamiseks ja kolmikliidu taastamiseks. Mõlemad väitsid, et selliseid läbirääkimisi toimunud pole.

Sotsid toetavad lastetoetuste suurendamist

Sotsiaaldemokraatide esimees Lauri Läänemets rääkis Delfile, et nende poolehoid lastetoetuste suurendamisele ei tähenda seda, et sotsid sooviksid valitsuse vahetamisele kaasa aidata.

"Kas me tahame või mitte, meist sõltumata saab tekkida EKRE ja Isamaa ja Keskerakonna koalitsioon," ütles Läänemets. "Sotsid sellele kaasa ei aita, sest matemaatilise kombinatsiooni mõttes sõltub uue valitsuse tegemine mitte sotsidest, vaid Isamaast."

Läänemets juhtis tähelepanu asjaolule, et sotsiaaldemokraadid on esitanud parlamendile sarnase lastetoetuste eelnõu, mis läheb esimesele lugemisele 2. juunil. "Kui avaneb võimalus lastetoetust tõsta, siis me kindlasti kasutame seda võimalust," rääkis Läänemets. "Kui on vaja teha täpselt samasugune eelnõu uuesti, oleme sellega nõus, peaasi et need lastetoetused saavad tõstetud, see on olnud ju sotside südameasi aastaid."