„NATO liikmesus tugevdaks Soome julgeolekut. NATO liikmena tugevdaks Soome kogu kaitseallianssi. Soome peab esimesel võimalusel taotlema NATO liikmeks saamist. Loodame, et selle otsuse tegemiseks veel eeldatavad rahvuslikud sammud astutakse lähipäevil kiiresti,” öeldakse Soome presidendi kantselei veebilehe avalduses.

Otsus taotleda NATO liikmesust on Soomes presidendi ning valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika ministrite komisjoni õlul.

President ja peaminister on siiski soovinud kaasata ka parlamendi juba taotluse esitamist otsustades, mistõttu arutab enne võimalikku liikmeks astumise taotluse esitamist asja ka Eduskunta.

On oodata, et presidendi teade avab tammid ja oma seisukohad avaldavad ka parlamendi fraktsioonid.

Erakondade üldiselt pooldav suhtumine on juba suuresti teada, aga peaministri erakonna sotsiaaldemokraatide (SDP) seisukohta tuleb veel oodata laupäevani, kui koguneb erakonna juhatus. Ka SDP peaks NATO-sse astumist toetama.

Pühapäeval peaks kogunema presidendi ja valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika ministrite komisjon, mis otsustab NATO liikmesuse taotlemise ja selle otsuse Eduskuntasse viimise.

Kohe esmaspäeval peaks toimuma Eduskunta erakorraline istung, mille lõpus peaks toimuma hääletus.