"See pole esimene kord, kui me NATO-sse astumise üle aru peame, ent nüüd on olukord muutunud," rääkis Niinistö kolmapäeval Helsingis.

President kirjeldas, kuidas murdepunktiks oli eelmise aasta detsember, mil Venemaa teatas, et Soome ning Rootsi ei tohi iialgi NATO liikmeks saada. "Kui Venemaa tegi teatavaks, et Soomel ja Rootsil pole valikut, siis muutus kõik," ütles Niinistö.

Ta kordas, et kogu praegune olukord ehk NATO võimalik laienemine on Venemaa enda põhjustatud.

Ent Niinistö kinnitas ka, et Soome võimalik NATO liikmelisus ei kujutaks Venemaale mingit ohtu, sest tema hinnangul poleks tegelik muutus kuigi suur.

"Keegi ei saa kellelegi kallale tungida lihtsalt seepärast, et ta soovib end kaitsta. Ma arvan, et see on väga lihtne: me suurendame oma turvalisust, kuid me ei võta kelleltki midagi ära," selgitas Soome president.

Soome riigipea Niinistö ja Briti peaminister Johnson allkirjastasid täna Helsingis ajaloolise kaitsekoostöö kokkuleppe Soome ja Suurbritannia vahel.

On teada, et neljapäeva hommikul peaksid oma toetava seisukoha NATO-ga liitumise suhtes välja ütlema nii Niinistö kui Soome peaminister Sanna Marin. Nädala lõpus oodatakse avaldust ka Rootsi valitsevalt sotsiaaldemokraatlikult parteilt.

Jaga
Kommentaarid