Komisjon sai tänaseks valmis oma hinnangu julgeolekupoliika raporti kohta, vahendab Yle Uutiset.

Komisjoni esimees Petteri Orpo (koonderakond) nimetas olukorda ajalooliseks ja ütles, et Soome julgeolekukeskkond muutus, kui Venemaa ründas veebruaris jultunult Ukrainat.

Ka Soome võib olla agressiooni objektina üksi.

„Oleme mõelnud, kuidas maksimeerida Soome ja soomlaste julgeolekut. Meie oma tugev kaitse annab sellele hea põhja, aga praeguses olukorras ja Venemaa tegevuse vastu sellest enam ei piisa. Sel põhjusel leiame, et NATO liikmelisus on Soome julgeoleku seisukohalt parim lahendus,” ütles Orpo.

Riigikaitsekomisjoni sõnul kõrgendaks NATO liikmelisus märkimisväärselt Venemaa sõjalise rünnaku läve ning tugevdaks kriisiolukorras Soome kaitsevõimet ja sõjalist varustuskindlust. NATO vägesid saaks vajaduse korral Soome kutsuda ka ennetavalt.

Orpo sõnul ei tee komisjon ettepanekuid eritingimuste nõudmiseks NATO liikmeks astumisel.

NATO-raporti kohta annab oma hinnangu kokku kümme Eduskunta komisjoni, aga riigikaitsekomisjoni hinnang on keskse tähtsusega väliskomisjoni hinnangu viimistlemise juures.

Ainsana jäi riigikaitsekomisjonis eriarvamusele Vasakliidu esindaja Markus Mustajärvi, kes kirjutas 16-leheküljelise põhjenduse, miks ta ei toeta NATO-sse astumist.

Teised komisjoni liikmed rõhutasid oma sõnavõttudes, et liikmelisuse taotlemine on Soome jaoks just kaitselahendus ega ole suunatud kellegi vastu. Liitumisega maksimeeritakse Soome kaitsevõime.

Riigikaitsekomisjoni hinnangus NATO liikmelisusele põhjendatakse pooldavat seisukohta nii: „Kuigi Soome kaitseväe sooritusvõime on hea, ei suuda Soome väikese riigina tagada rahu säilimist. Tugev rahvuslik kaitsevõime vajab toetuseks ka teisi. Soome juba teeb ulatuslikku kahe- ja mitmepoolset kaitsekoostööd, aga ükski neist koostöövormidest ei sisalda julgeolekugarantiisid. On ebaselge, millist abi saaks Soome kriisiolukorras oma partneritelt ja EL-ilt.”

Soome otsust NATO liikmelisuse taotlemise kohta oodatakse sel või järgmisel nädalal.

President Sauli Niinistö kavatseb teatada oma seisukoha hiljemalt neljapäeval. Peaminister Sanna Marin väljendab oma seisukohta sotsiaaldemokraatide juhatuse kogunemisel laupäeval. Rahandusminister Annika Saarikko (keskerakond) ütles täna Yle televisiooni hommikusaates, et pooldab NATO-sse astumist.