Tööpäeva lõpus, kella 18 paiku vooris pronkssõduri juurde järjest enam inimesi ning järjekord kalmistu sissepääsu taga venis aina pikemaks. Nii nagu päeva pealegi, jätkus politseil ka õhtupoolikul kalmistul tööd. Kellele tuli jälle selgitada, miks Georgi lindiga sõduri juurde ei pääse, kes aga jäi dokumentide esitamisega hätta.

Filtri teele tuli õhtul jalutama ka mees, kes kandis õlal sinimustvalget. Ta jalutas aeg-ajalt seisatades piki järjekorda, mis kalmistu sissepääsu taha tekkinud oli. Politsei vestles temaga ning sammus kaasa.

Politsei prognoosis 30 000 külastajat

Esimesed õied toodi pronkssõduri juurde juba eile. Tänavu tuleb 9. mai siiski teisiti kui varem, Ukraina ründamise tõttu on keelatud lehvitada igasuguste vaenusümbolitega: Z-tähed, Georgi lindid, Vene lipud jne. Politsei hoiab üritusel tavalisest terasemalt silma peal.

Enne kella 11 ilmus samba juurde Vene suursaadik Vladimir Lipajev, just samal ajal tuli ka mitu mälestajaid täis bussi.

Politsei jälgib olukorda nii Põhja prefektuuris sisse seatud staapidest kui ka mõistagi linnapildis.

Olulisim neist on strateegiline staap, mis on tegelenud peaasjalikult eeltööga. Praegu jälgivad nad olukorda üle Eesti ja koordineerivad vajaduse korral kõigi nelja prefektuuri püstitatud operatiivstaapide tegevust.

Operatiivstaabid jälgivad oma piirkondade olukorda. Seda tehakse paljuski strateegilistesse kohtadesse rajatud taktikaliste staapide kaudu.

Valmisolekus on ka vastloodud dialoogipolitsei, mille eesmärk ongi konfliktiohuga olukordi sõnadega lahendada. Sisuliselt teeb kümneliikmeline dialoogipolitseiüksus selgitustööd, kui inimene on keelatud sümboleid kasutanud.

Politsei peamine eesmärk on tegelikult keelatud sümboleid linnapildis juba enne pronkssõduri juurde jõudmist märgata ja olukorrad lahendada, kuid juhtub ikka, et mõni võtab oranži lindi välja alles lillede asetamise ajal.

Nii juhtus ka kella 10.30 ajal, kui üks kuuekümnendates eluaastates härra oma räsitud lindikese rinnust lehvima lasi. Peagi märkas seda sealsamas seisnud patrull, kes selgitas mehele rahulikult, et säärast sümbolit pole lubatud eksponeerida.

Teine vahejuhtum kulges teravamalt ning päädis pronkssõduri juurde tulnud naise jaoks emotsionaalse sõnelusega. Naisel oli kaasas väiksem plakat koos pildiga tema emast, kellel olid ordenid rinnas. Et ka plakat läheb politsei sõnul keelatud sümboolika alla, ei saanud ta sellega alasse sisse. Teravaks kiskunud sõnavahetus lõppes naise jaoks politseibussi viimisega.

Pronkssõduri juures on liiklusvoo jätkumiseks isegi sissepääs reguleeritud. Sõdurini on jäetud avatuks ainult üks tee, mis jääb Depost üle tee.

See tee on tehtud keskele pandud aiaga kahesuunaliseks, et ei tekiks segadust või ummikuid. Et inimesed kogunema ei jääks, on pronkssõduri ümbrus tehtud eraldi alaks, kuhu pääseb teistkaudu. Tänu sellele peaks jätkuma rahva ühtlane liikumisvoog.

Kui eile käis lilli viimas vahest tuhatkond inimest, siis tänaseks on neid prognoosi kohaselt päeva peale oodata 30 000.

Päeva võttis kokku Põhja prefektuuri operatiivstaabi juht Roger Kumm:

Alustasime ettevalmistusi 9. maiks juba mõni kuu varem ning tegime tööd selle nimel, et see päev mööduks provokatsioonide ja konfliktideta. Koostöös kaitsepolitseiga pöörasime ka tähelepanu Eesti julgeolekut ohustavatele välismaalastele ning saatsime 9. maile eelnevalt riigist välja Surematu polgu ühe eestvedaja. Lisaks piirasime autoliiklust Filtri teel, seadsime suunavad aiad pronkssõduri juurde, et inimeste liikumine oleks sujuv ega tekiks keelatud kogunemisi. Samuti tegime ennetustööd koolides ja töötasime koos kohalike omavalitsustega. Õhtul kella 21 seisuga on päev möödunud töiselt, kuid tõsisemate vahejuhtumiteta.

Politsei on agressiooni õhutavale sümboolikale pööranud tähelepanu juba sõja algusest alates ning selgitanud inimestele võimalikke tagajärgi, kui ikkagi keelatud sümboolikat kasutatakse. Nii täna kui ka eile reageeris politsei sümbolitega seotud juhtumitele resoluutsemalt ja reeglina alustasime menetlust inimeste suhtes, kes selgelt provotseerisid või ei tahtnud sümbolite keelust aru saada ja neid eemaldada.

Mälestajate hulk pronkssõduri juures oli täna 11 000. Seda on kolm korda vähem võrreldes varasemate aastatega. Suurem osa inimestest oli sümboolika keelust teadlik, siiski leidus mitusada inimest, kellega politseinikud vestlesid, sest nad kandsid keelatud sümboleid või käitusid provokatiivselt ja Kremli ideoloogiat propageerivalt. Kuigi enamik inimesi eemaldas sümboolika pärast politseinike selgitust, et tegemist on rikkumisega, viisime päeva jooksul peamiselt Harju- ja Ida-Virumaal politseijaoskonda menetluseks ligi 50 inimest, kes ei olnud nõus keelatud sümboolikat eemaldama ja käitusid provokatiivselt.

Mõned näited tänastest juhtumitest:

Tallinnas tuli Pronkssõduri juurde ema lapsega, kes kandis Nõukogude Liidu sõjaväe raudteelase mütsi. Kuigi ema väitis, et tegemist ei ole sõjasümboolikaga, võtsime mütsi siiski hoiule.

Tallinnas pidas politsei kinni mehe, kes kandis Georgi linti ja keeldus seda eemaldamast. Mees tahtis korraldada autorongkäigu agressorit pooldava sümboolikaga. Politsei viis mehe jaoskonda ning alustas menetlust agressorit toetava sümboolika kandmist eest.

Politsei viis Tallinnas politseijaoskonda naise, kes kutsus inimesi üles punaarmee vormis täna välja tulema. Politseinikud pidasid naisega eelnevalt ka ennetava vestluse ja selgitasid, et tegemist on rikkumisega.

Sillamäel märkasid politseinikud kortermaja aknal Nõukogude Liidu lippu. Inimene oli kodus, kuid keeldus politseinikele ust avamast. Politseinikud avasid korteriukse sunniga, eemaldasid lipu ja alustasime tema suhtes menetlust.

Narvas pidas politsei kinni ja viis jaoskonda mehe, kes kandis Georgi linti ja keeldus seda eemaldamast.

Tallinnas tulid mälestusmärgi juurde kaks naist provokatiivsete piltidega, kellest üks oli nõus pildid ära panema. Teine keeldus koostööst, suhtles politseinikega agressiivselt ega olnud nõus oma andmeid avaldama. Politseinikud viisid naise menetluse alustamiseks kinnipidamiskeskusesse.

Tartus Raadil vestlesid politseinikud kahe inimesega, kes soovisid mälestusmärgi juurde minna provokatiivsete plakatitega, mille küljes oli Georgi lint. Peale vestlust politseinikega panid nad plakatid ja sümboolika ära.

Tallinnas Filtri teel võtsid politseinikud hoiule tõukeratta, millel olid Venemaa lipuvärvides LED-tuled. Politsei alustas menetlust keelatud sümboolika kasutamise osas, samuti tuli sõidukit kontrollides välja, et see ei vasta seadusega kergliikurile kehtestatud nõuetele.

Jaga
Kommentaarid