Tartu politseijaoskonna välijuht Talis Eit ütles, et täna kella 15.25 ajal avastas politsei, et Tartus Raadil asuv Teise maailmasõjas langenute mälestussammas on mitmest kohast haakriste täis soditud ning lisaks on sellele kirjutatud inglise keeles: "Fuck Russians".

Politseipatrull kedagi vahetult ümbrusest ega piirkonnast ei tabanud.

"Fikseerisime sündmuskoha ja alustasime teo toime pannud isiku või isikute tuvastamiseks süüteomenetlust," sõnas Eit. "Juhtunust andsime ühtlasi teada Tartu linnavalituse vastavale ametnikule, kes organiseerib monumendi puhastamise."

Võimud paluvad kõigil, kel on juhtunu kohta lisainfot või kes juhtusid nägema Tartus Raadil lasuva monumendi juures kahtlast tegevust, anda sellest politseile teada, kirjutades meilile louna@politsei.ee või helistades 112.

9. mail mattub punamonument lillede alla

Tartus Raadil asuv monument on venekeelse elanikkonna jaoks samasuguse väärtusega nagu Pronkssõdur pealinnas. Iga aasta 9. mail, mil Venemaal tähistatakse Teise maailmasõja lõppu, mattub ka Tartus asuv monument punaste lillede alla.

Kuigi juba 2009. aastal läkitas mälestusfond Ristideta Hauad Tartu linnavalitsusele kirja, milles soovis, et Raadi pargis asuva punamonumendi teksti muudetaks või veel parem - monument üldse teisaldataks, seisab sellel tänase päevani kiri: "Oma kaitsjaid ja vabastajaid - kõigi NSVLi rahvaste poegi - mäletab tänulik Tartu ajast aega".

Raadi kalmistu 9. mail