ÜRO tuumajärelevalve agentuuri IAEA juht Mohammed ElBaradei teatas oma asutuse nõukogule, et Iraan kavatseb jätkata uraani rikastamist. See on protsess, mis on vajalik tuumapommi valmistamiseks, teatab CNN.

Lääneriikide diplomaatide sõnul kavatseb Iraan Natanzi tuumakompleksis puhastada väikestes kogustes uraani.

Kui Iraanil on olemas vastav tehnoloogia, siis on see vaid mõne kuu küsimus, et toota vähemalt ühe tuumapommi jaoks vajalik kogus rikastatud uraani.

Briti välisminister Jack Straw ütles, et pole ühtegi head põhjust, miks Teheran peaks praegu uraani rikastamist jätkama, eriti juhul, kui tema tuumaprogramm on vaid rahumeelsetel eesmärkidel, nagu iraanlased väidavad.

Straw sõnul on viimaste arengute puhul tegu IAEA nõukogu otsuste “selge rikkumisega”. “Tuleb teha selgeks, et Iraanil on absoluutselt õigus arendada tuumaelektri jaamu. Tal ei ole õigust toota tuumarelva,” ütles Straw.

Valge Maja pressiesindaja Scott McClellan ütles, et kui Iraan jätkab praegusel kursil ja ei täida oma rahvusvahelisi kohustusi, pole muud võimalust kui saata teema julgeolekunõukogusse. McClellani sõnul on rikastamisprotsess “tõsine eskalatsioon”.

Euroopa Liidu välispoliitika volinik Javier Solana ütles, et Iraani käik rikub Pariisi kokkulepet, milles Iraan lubas hoiduda tundlikest tuumategevustest.

Prantsuse president Jacques Chirac ütles, et Iraan ja Põhja-Korea peavad tegema rahvusvahelise kogukonnaga koostööd.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles, et Teheran on “ületanud piiri teades, et sellel on tagajärjed”.

EL eesistujaks oleva AustrIa välisminister Ursula Plassnik teatas, et Iraani otsus on “vale samm vales suunas, mis on sügava mure põhjuseks”.

Venemaa teatas samas, et jätkab läbirääkimisi Iraaniga, et üritada uraani rikastamise alustamist seal.