Riigikogu keskfraktsiooni juht Vilja Savisaar kinnitas Urmas Oti autorisaates „Happy Hour” , et nende perekond kuulub kindlasti keskklassi, vahendab SL Õhtuleht.

Vilja Savisaar saab riigikogu keskfraktsiooni juhina viis Eesti keskmist palka ehk 41 455 krooni kuus. Peale selle juhib ta Ida-Tallinna keskhaigla ja Paljassaare sadama nõukogu.

Proua nimel on Nõmme eramu, mille eluaseme tagatisväärtus on Ühispangas 4,25 miljonit krooni.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Edgar Savisaare kuuteenistus on 54 721 krooni.

1995. aastal ostis Edgar Savisaar Hundisilma talu, mille väärtuseks on hinnatud kuni neli miljonit krooni. Savisaare perefirma Fixor Holding ostis oktoobri lõpul Rae vallavalitsuselt ligi 20 hektarit maad, makstes selle eest 24,8 miljonit krooni. Mullu ostis Fixor Holding Keila-Joal 500 000 krooni eest Laidoneri villa, mille turuväärtus on ligi kolm miljonit krooni.

Statistikaameti andmetel teenis 2003. aastal üle 30 000kroonist kuupalka 0,8% inimestest, 20 000-30 000 krooni sai 1,7% töölkäijatest, 12,7% inimestest pidi aga leppima 2001-2500kroonise kuupalgaga.

Vilja Savisaar ütleb SL Õhtulehele, et eramu ja pereliikmel auto on keskklassi tunnus. „Seetõttu kuulume tõesti keskklassi. Staatus on selline, et inimestel on töökoht, millest nad ära elavad. See on ka keskklassi tunnus, et ei pea elama toetustest. Kahtlemata pole me rikkad. Meil pole suvilaid ega maju Hispaanias. Kui räägime majadest, siis meil on ainult üks maja, mis on oma kätega üles ehitatud ja mis maksis omal ajal väga-väga vähe. Teised kuuluvad veel pangale.”

Kõrge kuupalga kohta kostab Savisaar, et tegemist on valitud ametitega. „Oleme nii kaua sellise sissetuleku peal, kuni rahvas meid usaldab. Rahva tahtest sõltub see, kas praegu oleme üle 30 000kroonise sissetulekuga kuus ja järgmisel hetkel oleme töötud. Hetkel tunneme end paremini, meil on parem sissetulek. Järgmisel hetkel võib üks meist töötuks osutuda, jaotades siis need sissetulekud perekonnaliikmete peale ära, küsige siis, millise protsendi hulka kuulume.”

Sotsioloog Andrus Saare hinnangul on leibkond, kus leibkonnaliikme peale tuleb ca 5000kroonine sissetulek, juba päris hästi toimetulev.

Ühiskonnateadlane Marju Lauristin lisab, et neid, kes Lääne definitsioonidele vastates keskklassi kuuluvad, on Eestis ligikaudu 20 protsenti.