Arenenud riikides moodustavad ülekaalulised 30% elanikkonnast, USA-s on neid koguni 60% ning rasvumise all kannatab seal 30% elanikke, kirjutab meditsiiniteaduste doktor, OÜ Role juhatuse liige Adik Levin Eesti Päevalehe arvamusveerul.

Kuigi ülekaalulisust nimetatakse juba 21. sajandi katkuks, on viimasel ajal hakanud isegi autoriteetsed teadusajakirjad avaldama artikleid, milles väidetakse, et rasvumine polegi probleem, kirjutab Levin.

„Kinnitatakse, et ülekaaluliste arvu olevat uuringutes kunstlikult üles puhutud. Samuti seatakse kahtluse alla senine üldteada arvamus, et ülekaalulisus soodustab ja kiirendab inimese surma.”

Igal tõel on alati kaks poolt, nendib Levin. „Võib-olla hakkame me mõõdukast ülekaalulisusest lähitulevikus rääkima kui normaalsest seisundist.”

„Sellegipoolest ei saa ma lahti kahtlusest, et nii nagu kõhnumistoodete propageerimine on äri, nii seisavad ka ülekaalulisuse probleemi müüdiks pidavate uuringute taga ärihuvid, konkreetselt ravimitööstus,” kirjutab Levin.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) ja paljude teiste autoriteetsete uurimisinstitutsioonide andmed on näidanud, et ülekaalulisus ja rasvtõbi on endiselt väga suur riskifaktor nii südame- ja vereringe- kui ka paljude teiste haiguste tekkeks, osutab Levin „Nende haiguste puhul satub inimene ravimisõltuvusse ehk teisisõnu jääb kauaks “nõela otsa”,” lisab ta.

Farmaatsiatööstus on huvitatud suurest hulgast haigetest, sest nende tulud sõltuvad ju ravimite kasutamisest, kirjutab Levin. „Juhul, kui inimene vähendab riski ehk saab jagu oma ülekaalulisusest, võivad taanduda tema haiguse sümptomid ning vajadus kasutada ravimeid. Selline situatsioon ei ole aga vesi farmaatsiafirmade veskile.”

Tavalise inimese jaoks on ilmselt kõige olulisem küsimus: keda siis uskuda ja kuidas sellises olukorras käituda? „Mina soovitaksin suhtuda skeptiliselt kõigisse revolutsioonilistesse ja enneolematutesse seisukohtadesse,” ütleb Levin.

Ta soovitab inimestel reklaamide asemel usaldada kainet mõistust ning pöörduda looduse poole ja küsige temalt: mida teha? „Ülekaalulisuse või rasvtõve puhul ei soovita ma toidulisandeid ega ravimeid, vaid lihtsat ja usalduslikku tervislikku toitumist. Sest just nii parandate oma füüsilist ja vaimset seisundit kõige paremini ja ohutumalt.”