Keskkriminaalpolitsei infojuhi Aivar Pau sõnul toimis augusti alguses avastatud inimkaubanduse skeem just seepärast, et Ida-Euroopas on kurttummadel keeruline tööd leida, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii lubasidki kuritegelikes ringkondades varjunimede Clown (Kloun) ja Doll (Nukk) all tuntud Ukraina kodakondsusega kurttummad mitmele Ida-Euroopa kurttummale tasuvat ja jõukohast tööd Kreeka ning teiste Lõuna-Euroopa riikide turismikeskustes.

Kokku suudeti ilusate lubadustega kodust eemale meelitada tosin kurttumma. Tasuva töö asemel tuli Kreekasse tööle asunud 29-aastasel Eesti kodanikul Jüril maksta ukrainlastele igakuist andamit.

Kreeka politseile kirjutatud avalduses väitis Jüri, et temalt on välja pressitud 7000 eurot. Andami tasumatajätmise korral ähvardasid Clown ja Doll seada ohtu mehe Eestis asuvad sugulased.

Interpoli andmetest selgus, et varjunime Clown taha peituv mees on Ukraina kurttummade ühingu juht.

Kreeka politsei jõudis kurttummade poolt organiseeritud inimkaubanduse skeemi jälile 31. juulil pärast seda, kui Eesti kodanik Jüri ja Ukraina kodanik Leonid teavitasid neid toimunust.

Järgmisel päeval organiseeris Kreeka politsei operatsiooni, mille käigus pidid politseisse pöördunud kurttummad andma väljapressijatele märgistatud raha. Eduka operatsiooni käigus võeti vahi alla Ukraina kodanikud Volodõmõr ja Maria. Clown ja Doll on endiselt vabaduses.