Raporti kohaselt pole Iraanil piisavalt rikastatud uraani, et luua tuumapomm „enne järgmise kümnendi algust või keskpaika,” teatab The Telegraph.

Raport erineb varasematest USA ekspertide hinnangutest, kus on reeglina pakutud tuumarelva valmimise ajaks aastat 2010.

Samas rõhutati raportis, et Iraan on jätkuvalt väga ohtlik julgeolekurisk ning otsustanud kindlalt hankida endale tuumarelva.

President George W. Bushi administratsiooni toetava neokonservatiivse organisatsiooni Project for the New American Century direktor Gary Schmitt ütles raportit kommenteerides, et USA ei pea selle valguses planeerima kohest sõjalist rünnakut Iraani vastu. „Kuid see tähendab, et meil pole põhjust end lõdvaks lasta, samuti ei saa me raskete otsuste langetamist lõputult edasi lükata,” ütles Schmitt.

Analüüsis öeldakse muu hulgas, et Iraani sõjavägi ei oma ilmselt eraldiseisvat tuumaprogrammi, vaid kasutab avalikku tsiviilprogrammi. See teeb küll lihtsamaks hinnata, kui kaugele Iraani tuumaprogramm on arenenud, kuid ühtlasi on programmi raskem välissurvega peatada.

Iraan on pidanud Euroopa Liiduga läbirääkimisi oma tuumaprogrammi piiramise üle. Esmaspäeval ähvardas Teheran murda lahti uraani rikastamise tehaste plommid ja jätkata rikastamist, kuid pole seda veel esialgu teinud. USA on öelnud, et kui Iraan jätkab uraani rikastamist, taotleb ta ÜRO-s rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamist Iraani vastu.